Turizm Amaçlı Su Sporları

Kavram Yönetim ve Organizasyon Rekreasyon

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği’ni temel alan aktiviteleri içermektedir. Bu yönetmeliğin amacı; çeşitli spor türlerinin turizm faaliyeti olarak gerçekleştirilmesi esnasında işletmelerin çalışma kıstaslarını belirlemek ve faaliyetlerin güvenli şekilde sürdürülebilmesini sağlamaktır. Turizmde su sporları; su altı ve su üstü faaliyetleri olarak iki grupta incelenmektedir. Turistik amaçlı yapılacak faaliyetler bağlı bulunulan ilin valiliklerince belirlenen alanlarda gerçekleştirilmektedir.

Su üstünde gerçekleştirilen faaliyetler genellikle; rüzgâr sörfü (windsurf), uçurtma sörfü (kitesurf) ve yelkenciliktir (sailing). Bu hizmetleri veren turistik su sporu işletmelerinin turistlere sunmak zorunda oldukları bazı hizmet altyapıları vardır. Bunlar; soyunma odaları, duşlar ve tuvaletlerdir. Ayrıca işletmelerin yangın riskine karşı yangın söndürme donanımları olması gerekmektedir. İşletmelerde bu alanda çalıştırılacak personelin ilgili spor dalıyla ilgili eğitim alması yasal bir zorunluluktur.

Su üstü sporları, bazen motorlu ve motorsuz araçlar ile de yapılabilmektedir. Bu araçlar genellikle; şişme bot, banana, sürat motoru, jet ski ve su kayağıdır. Turizm alanında gerçekleştirilen sualtı sporları ise genellikle; sualtı hokeyi, sualtı ragbisi, serbest dalış, zıpkınla balık avı, donanımlı dalış, sualtı görüntüleme, havuzda hedef vurma ve paletli yüzme gibi sporlardır. Türkiye’de sualtı sporlarının resmi temsilcisi Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’dur. Bu federasyon aynı zamanda; dalış, can kurtarma ve uzmanlık eğitimi gibi su sporları ile ilgili eğitimler de vermektedir.

Türkiye’de turistlere belli noktalarda su altı batıklarına dalarak ziyaret imkânı da tanınmaktadır. Bu tarz etkinlikler, alanında uzman, eğitimli kişiler tarafından verilmektedir. Bazı turizm merkezleri; kullanım dışı olan uçakları, askeri araçları ve heykelleri, sualtı dalışını yaygınlaştırmak amacıyla, bilinçli olarak batırarak ilgi merkezi haline dönüştürülmektedir. Her yıl binlerce turist Ege ve Akdeniz kıyılarında su altı ve su üstü turistik spor faaliyetlerine katılarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Korkmaz, M. ve Başkalkan, S. (2011). Eğirdir Gölü ve çevresinde turizm gelişiminin sürdürülebilirliği üzerine değerlendirmeler, Türkiye Ormancılık Dergisi, 12(1): 62-69; Özbek, M. (2014). Turizm Amaçlı Su Altı ve Su Üstü Sportif Faaliyetler: Bugünü, Geleceği, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 6(2): 27-48; Yaşar, O. (2014). Bozcaada’nın su Sporlarından Rüzgar Sörfü (Windsurfing) ve Uçurtma Sörfü (Kitesurfing) Potansiyelinin Coğrafi Temelleri, Electronic Turkish Studies, 9(2): 1-2.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Resmi Gazete. (2011). Turizm amaçlı sportif faaliyet yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/02/20110223-5.html, (Erişim tarihi: 18.04.2021).