Turistik Ortam

Kavram Konaklama Tesisi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İnsanları turizme katılmaya yönlendiren temel unsurlardan biri meraktır. Bireyler günlük hayatın dışında farklı deneyimler yaşamak için turizm hareketine katılmaktadır. Turistlerin bu deneyimlerini yaşadığı ortam turistik ortam olarak nitelendirilmektedir. Turistik ortam bireylerin turistik deneyimleri yaşadığı her yer olabilmektedir. Turistik ortamların en önemli özelliği bireylerin turizm ile ilgili deneyim yaşaması ve turist rolünde olmasıdır. Turistik ortamlar, genelde, hızlı nüfus değişimlerine, fiziksel olarak gelişimlere ve turistik deneyimleri yaşatabilecek imkanlara uygun bir yapıya sahiptirler. Turistik ortamlar, benzer deneyim yaşama isteği ile seyahat eden insanların taleplerini karşılayan yerlerdir. İnsanlar tarafından talep görmesi ise sahip olduğu çekim unsurlarının çeşitliliğine ve bu talebi karşılayabilme potansiyeline bağlıdır. Turistik ortamların sahip olduğu çekiciliklere ve sunmuş olduğu hizmete göre turistik deneyimler biçimlenmektedir.

Bir turistik ortamı oluşturan başlıca unsurlar; turistik simgeler, turistik durumlar ve turistik bölgelerdir. Turistik ortamın unsurlarından biri olan turistik simgeler turistin seyahatine anlam katarak turistik deneyimini biçimlendirmektedir. Çok çeşitli turistik simgeler bulunmaktadır. Müzeler, alınan hediyelik eşyalar, seyahatlerde çekilen fotoğraflar birer turistik simgedir ve turistin seyahat deneyimini daha anlamlı hâle getirmektedir. Turistik ortamı oluşturan bir diğer unsur ise turistik deneyimi biçimlendiren ve turistik simgelerin anlam kazanmasını sağlayan turistik durumdur. Bir diğer ifadeyle turiste sunulan turistik deneyimi turistin algılaması ve bunlara yönelik izlenimleridir. Turist doyumunu etkileyen en önemli unsurlardan biri de turistik durumlardır. Turistlerin seyahatlerinde doyum düzeyleri özgün ve sahnelenen durumlarda yükselmekte buna karşın yadsınan ve kurgusal durumlarda doyum düzeyleri düşmektedir. Turistik ortamları oluşturan son unsur ise turistik bölgelerdir. Turistik bölge ön bölge ve arka bölge olmak üzere ikiye ayrılabilmektedir. Turistlerin yerel halk ve turizmde hizmet veren kişiler ile karşılaştıkları, iletişime geçtikleri yerler ön bölgeler; yerel halkın ve turizm çalışanlarının kendi yaşam alanları ile hizmet süresince dinlenmek için çekildikleri yerler ise arka bölgelerdir.

Turistik ortamı oluşturan bu unsurların yanı sıra farklı unsurlar sıralamak da mümkündür. Turizmin alt ve üstyapısı, doğal çekicilikler, arz kaynaklarının tümü turistin deneyimini şekillendiren unsurlardır. Dolayısıyla tüm bunlar da turistik ortamın bir parçasını oluşturmaktadır. Gerek somut unsurlar olsun gerekse imaj gibi soyut unsurlar olsun turistin yaşadığı deneyimi etkileyen ve o deneyimin oluşmasına katkı sağlayan her şey turistik ortamın bir parçası olmaktadır. Turistik ortam turizm deneyiminin yaşandığı yerlerin tümünü kapsamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Avcıkurt, C. (2015). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık. Rızaoğlu, B. (2012). Turizm Davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık; Milli Eğitim Bakanlığı, (2014). Eğlence Hizmetleri, Turizm ve İnsan Psikolojisi Modülü. Ankara: MEB Yayınları.