Turistik Eşya

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Coğrafi özellikler, geleneksel teknikler ve geleneksel hammaddelerin izlerini taşımalı ve özgün olmalıdır. Geleneksel motiflerin, kompozisyonların ve tasarımların özelliklerini yansıtmayan turistik eşyaların bir değeri yoktur. Geleneksel izler, modern ve estetik ile iyi birleştirildiğinde işlevsel olmakta ve değer kazanmaktadır. Bir araştırmada turistik eşyalar sekiz kategoride incelenmiştir. Bunlardan birincisi, fotoğraflar, kartpostallar ve bölgenin resimlerinin yer aldığı basılı materyallerdir. İkincisi, otel ya da yörenin isminin yazılı şapka, bere ve giysilerdir. Üçüncü olarak, anahtarlık, magnet, kupalar vb. gibidir. Dördüncüsü, bölgesel özel sanat ve el sanatları, takı, cam gibi değişik türde oyma ürünlerdir. Beşincisi, yörede olmayan değişik türde el sanatları, doldurulmuş hayvanlar, süs ve oyuncaklardır. Altıncısı, yöresel yiyecek ve içecek ürünleridir. Yedincisi, yöreye ait yayınlanan kitap, dergi vb. basılı materyallerdir. Son olarak, parfüm, elektrikli eşya, fotoğraf makinesi ya da indirimli bir fiyata satın alınabilir benzeri diğer ürünlerdir.

Turistik eşya, turizm çalışmalarına ve coğrafi alanlara kesinlikle yenilikçi ve yeni konularda katkıda bulunacak umut verici bir maddi kültür simgesidir. Turistik eşyaların, turistler ve yerel halk tarafından üretim ve kullanım durumunda üç niteliği vardır. İlki kalite farklılaşmasıdır. Farklılaşma, yerel halkın o yöreye ait ürünler üzerinde yaptıkları değişiklikler ile kendilerini temsil etmeleri için iyi bir yoldur. İkincisi, yöreye ait yerel kültürdeki değişimdir. Yerel halkın kültürünü (yöreye özgü geleneksel kıyafet ve dekorasyon becerileri) ve turizmin etkisi altındaki uygulamalarını özümsemede kısmi değişiklikler yapması gerekmektedir. Son olarak turistik eşyalar kaliteli üretim ve tüketim objeleri olmalıdır. Bu niteliklerle Türkiye’deki turistik eşyaların kalitesi ve miktarı da artırılabilir. Belirli bir yörede yaşayan insanlar, yöreye özgü hayvanlar, yörede yetişen ürünler, endemik bitkiler, yöre halkının mutluluğunu temsil eden sosyal olaylar, özel günler ve kültür varlıkları da turistler için cazibelidir ve bunlar turistik eşya yapımında kullanılabilir. Böylece, bölgeye özgü turistik eşya tipleri çeşitlendirilebilir.

Referanslar

Kara, Ç., (2011). Turistik Ticari Halkbilimsel Ürünler ve Beypazarı. Tourist Commercial Folkloristic Products and Beypazari, Milli Folklor, 89: 54-65. Peters, K., (2011). Negotiating the ‘Place’ and ‘Placement’ of Banal Tourist Souvenirs in the Home, Tourism Geographies: An International Journal of Tourism Space, Place and Environment, 13 (2); Wilkins, H. (2010). Souvenirs: What and Why We Buy, Journal of Travel Research, 49(3): 1-30; Yanar, A. (2016). Using the Cultural Identity and Geographical Indication in Touristic Souvenirs: Case of Turkey, Social Sciences, 11 (4).