Turist Tuzağı

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sosyoloji

Genel olarak turizm işletmeleri, görevlileri ve satıcılarının, turistik mal ve hizmetleri turistlere çok aşırı fiyatlarla satmaya çalışması durumunda ortaya çıkan ve turist-yerel halk arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyen bir durumdur. Turistleri, ticari olarak sömürülme kaygısı taşıması sebebiyle rahatsız eden ve yerlilere yabancılaştıran turist tuzağına ilişkin yapılan tanımlamalardan bazıları;

- Turizm işletmeleri veya hizmet sağlayıcıları tarafından turistik ürünlerin turistlere olağan fiyatından daha yüksek fiyata sunulması,

- Çok sayıda turisti çeken ancak yiyecek-içecek, eğlence vb. hizmetleri normalden daha yüksek fiyata satan yer/işletme,

- Turistleri çeken fakat onları kendi çıkarları doğrultusunda kullanan /sömüren yer (işletme) şeklindedir.

Turist tuzağı kavramına ilişkin tanımlamalarda vurgulanan ortak nokta ilgili mal ve hizmetlerin olması gereken fiyat düzeyinden daha yüksek fiyatlar ile turistlere sunulmasıdır. Dolayısıyla turizm hizmeti sağlayıcılarının kazancı arttırma amacıyla iş etiğini ihlal etmesi söz konusudur. Diğer yandan turistik ürünlerin daha pahalıya satılması sonucu turistlerin memnuniyetsizlik yaşaması, turist tuzağını müşteri şikâyetleri ve yönetimi bağlamında önemli bir faktör haline getirebilir. Nitekim turizm hareketlerinin temel kaynağı konumundaki turistik çekicilikler aynı zamanda konaklama ve yiyecek-içecek hizmetlerinden hediyelik eşyalara kadar geniş bir ürün yelpazesinin aşırı ticaretine sahne olmakta ve turist tuzakları ortaya çıkmaktadır. Turist tuzaklarının günümüzde en yaygın görüldüğü yerlerin başında kumar turizmi ile ön plana çıkan Las Vegas ve turizmin yeni merkezlerinden biri olan Dubai gelmektedir. Bununla birlikte turizme konu olan ve ticari bağlamda sunulan her turistik çekicilik ya da ürün turist tuzağı olarak kabul edilmemektedir. Turist tuzağının oluşumu için birçok örgütsel taktik, yaratıcı stratejiler ve teknik altyapı gereklidir. Herhangi bir turistik çekicilik veya ürünün turist tuzağı nitelendirilebilmesi için ise aşağıdaki özellikleri taşması gerekmektedir.

- Turistik çekicilik/ürün ne pahasına olursa olsun turisti çekebilmelidir.

- Turistik çekicilik/ürün turistin birincil (öncelikli) zevklerine hitap etmelidir.

- Turist tuzağı genellikle kültürel değeri bulunmayan alanlar, etkinlikler ya da düşük kültür seviyesine sahip ortamlarda görülmektedir.

- Turist tuzağının ana amacı turistten (etki olmayan bir biçimde) daha çok para çekmeyi içermelidir.

Referanslar

Cambridge Dictionary (b.t). Tourist trap, https://dictionary.cambridge.org/tr/sözlük/ingilizce/tourist-trap, (Erişim tarihi: 04.08.2020); Collins Dictionary (b.t) Tourist trap. https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/ tourist-trap, (Erişim tarihi: 04.08.2020); Kruczek, Z. (2010). Between Attraction and Tourist Trap–cultural Tourism Dilemmas in the 21st Century, Economic Review of Tourism, 43(3): 144-150; Rızaoğlu, B. (2012). Turizm Davranışı (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Anatolia Akademik Yayıncılık Ltd. Şti.