Turist-Turist İlişkisi
Kavram Sosyoloji
-
2019
Turistik bir ortamda gerçekleştiğinden turist-turist ilişkisinin doğrudan turistlerin gayelerine, statülerine ve toplumsal niteliklerine yani kültürlerine bağlı olarak gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Turist-turist ilişkisi hem kişilerarası sosyal etkileşimlerden hem de turizmin yapıldığı faaliyet alanında turist-yerli ve turist-görevli ilişkilerinden farklılık taşır. Turist-turist ilişkisi; “Turistlerin birçoğunun bir gezi kümesinin bir üyesi olarak veya turistlerden oluşan bir topluluk içinde yolculuk yapmaları ve geziye katılmalarıyla” ortaya çıkan bir süreci tanımlamaktadır. Turist-turistin ilişkisi; “Turist kümesinde üyelerin birbirleri arasında ve bir turist kümesindeki üyelerin bir başka turist kümesindeki üyeler arasındaki ilişkilere” atıfla tanımlanmaktadır.
Genel olarak turistler, kendilerine has oldukça farklı geçmişlere, tercihlere ve davranış kalıplarına sahip olduğundan turist-turist ilişkisi ortamın özelliklerine göre biçimlenebilmektedir. Turist-turist ilişkileri yerli turist ile yabancı turist ilişkileri ve aynı ortamda bulunuyor olmalarından dolayı yabancı turist-yabancı turist ilişkisi şeklinde iki yönlü gerçekleşmektedir. Bir gezi kümesinin üyesi olarak yolculuk yapan ya da gezi kümesinde yer alan turistler, kendileri gibi turistlerden oluşan bir topluluk içinde konaklarlamakta, gezmekte ve tatillerini geçirmektedirler.
Turistik ortamda kurdukları ilişkilerin geçici olması, turistlerin birbirleriyle ilişkilerinde kural dışı ve özgür olmalarına neden olmaktadır. Turist-turist ilişkisinde herhangi bir kısıtlama ya da kural söz konusu olmadığından ilişkilerin değişken olmasının seviyesini artırmaktadır. Turistlerin yüz yüze olma durumları, iletişimlerin ve etkileşimlerin şiddetini de artırır. Birbirlerine yabancı olmakla birlikte turist olmalarından dolayı aralarında oluşan dayanışma, turist-turist ilişkisinin dışa karşı kapalı bir grup oluşturmasına aracılık edtmektedir. Turizmin kültürlerarası bir etkileşim ve iletişim olanağı sağlaması, hem seyahat kabul eden toplum kültürünü hem de kendi toplumu kültürünü yakından ilgilendirmesi, turist-turist ilişkisini toplumsal bir değişim aracı kılmaktadır. Turist-turist ilişkisinde, turistlerin turistik yer ya da alana birbirlerinden farklı seviyelerde değer vermeleri ilişkilerde çatışmayı kaçınılmaz kılmaktadır. Ancak turist-turist ilişkisinde işbirliğine dayalı temas veya etkileşimin varlığı çatışmayı ortadan kaldırmaktadır.
Referanslar
Avcıkurt, C. (2009). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Berber, Ş. (2003), Sosyal Değişme Katalizörü Olarak Turizm ve Etkileri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (9): 205-222; Doğan, H. Z. (2004), Turizmin Sosyo-Kültürel Temelleri (İkinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Dönmez, B. ve Çakıcı, A. C. (2013). Turist-Turist Etkileşimi: Yerli Turistlerin İngiliz Turistlere Bakış Açıları Üzerine Keşifsel Bir Araştırma, Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(1): 37-61; Tuna, M. (2007). Turizm Çevre ve Toplum. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Saatçi, G. (2016). Kültürlerarası Turist tutumları: Bütünleşik Tehdit Teorisi Çerçevesinde Bir Araştırma (Yayımlanmamış doktora tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.