Turist Rehberleri Vakfı (TUREV)
Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi
(İstanbul, 1996 - )
-
2019
Amacı; Türkiye’yi yerli ve yabancı turistlere karşı en iyi şekilde temsil ederek, turistlerin gezileri boyunca doğru bilgiler edinmelerini sağlamak ve turist rehberlerine yardımcı olmaktır. TUREV ülke tanıtımında önemli bir pay sahibi olan turist rehberlerine yönelik olarak çeşitli hizmet içi eğitimler hazırlayarak, rehberlere yönelik sosyal, kültürel ve ekonomik etkinlikler düzenlemektedir. Diğer yandan rehberler arasındaki mesleki dayanışmayı ve sektörün ülke ekonomisindeki itibarını artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Türkiye’nin tarihi, kültürel, turistik ve sanatsal değerlerinin tanıtılmasında görevler üstlenerek mevcut turizm potansiyelini geliştirmeye ve yeni potansiyeller yaratmaya yönelik projeler hazırlamaktadır. Vakıf, turizmin gelişmesinde önemli bir belirleyici olan toplumun turizme bakışını geliştirebilmek üzere çeşitli eğitsel, bilimsel, ekonomik, sanatsal ve kültürel etkinliklerde bulunmakta, bunlara ilave olarak turizmin geliştirilmesi ve ülke tanıtımı konularında yasal düzenlemeler hazırlanırken de yardımcı olmaktadır.
1996 yılında kurulan ve merkezi İstanbul’da bulunan TUREV’in TUREB ve İRO Başkanlarının da dahil olduğu 112 kişiden oluşan mütevelli heyeti bulunmaktadır. Vakfın dokuz yönetim kurulu, üç tane de denetim kurulu üyesi bulunmaktadır. Ayrıca iç ve dış işlemlerde yönetmelik olarak kullanılmak üzere detaylı olarak hazırlanmış ve Resmi Gazete’de yayımlanmış Turist Rehberleri Vakfı Resmi Senedi vardır. Vakıf, TÜRSAB, çeşitli seyahat acentaları, oteller ve restoranlar gibi sektörün diğer paydaşları tarafından da desteklenmektedir.
Vakıf yılın belirli dönemlerinde yurtiçi ve yurtdışına eğitim gezileri düzenleyerek rehberlerin yeni destinasyonlar hakkında uzmanlaşmalarını sağlamaktadır. Tarih, çevre ve doğa gibi konularda, alanlarında uzman kişilere konferanslar verdirerek rehberlerin kişisel gelişimlerini artırmaya çalışmaktadır. Gastronomi gibi uzmanlık gerektiren alanlarda da uygulamalı eğitimler gerçekleştirmektedir. Diğer yandan tiyatro, mutfak kültürü ve ünlü tarihçileri ziyaret etme gibi çeşitli kültür sanat etkinlikleri düzenleyerek turist rehberlerinin geniş perspektifte bilgi sahibi olmalarını sağlayıcı çalışmalar yapmaktadır. Vakıf faaliyetlerini yürütebilmek için bağış toplamaktadır. Vakıf yönetimi düzenli olarak bağış yapan kişilere ise bağış yaptıkları banka hesabını görüntüleyebilecekleri şifre verebilmektedir.
Referanslar
Kılıç, A. ve Hacıoğlu, N. (2018). Turist Rehberliği, İçinde; S. Eser (Editör), Turist Rehberliğinde Mesleki Örgütlenme. (s.239-262). İstanbul: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Turist Rehberleri Vakfı (TUREV), http://trv.org.tr/, (Erişim tarihi: 23.07.2019).