Turing Dergisi

Yayınlar Süreli Yayın

(İstanbul, 1930 - )

Türkiye’de turizm ve otomobil alanında en uzun süre yayımlanan süreli yayınlardan biridir. 29.10.1923’te Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Lozan Konferansı Genel Sekreteri ve Büyükelçi Reşit Saffet Atabinen’e verdiği talimatla kuruldu. Bu cemiyet 1926 yılında Türkiye Turing Kulübü, 1930 yılından itibaren ise Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adını aldı. Kulübün ilk başkanı olan Reşit Saffet Atabinen, 01.08.1930 tarihinden itibaren Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni isimli bir dergi çıkarmaya başladı. Yeni kurulmuş Cumhuriyet’in dünyaya duyurulması kaygısı derginin ilk dönem içeriklerinin de belirleyicisi oldu. Kurucu başkan Atabinen’in şu düşüncesi: “…Yabancıların Türkiye’ye seyahatlerinin hem iktisadi hem de siyasi faydaları bulunmaktadır. Uzun süreden beri devam eden ilişkilere rağmen Avrupa ve Amerika, Türkleri halen ya tanımaz ya da kötü tanır. Türkler ise Avrupalıları, Avrupa’da yazılmış kitaplardan veya tercümelerinden tanıdıklarından dolayı lehlerine tanırlar. Avrupalılar ise Türkler hakkındaki fikirlerini Türkçe eserlerden veya Türklerin ağızından değil çoğunlukla Türkleri sevmeyen düşmanların, rakiplerinin rivayetlerinden tanıdıkları için Türk milletinin kabiliyetini, medeniyetini, ilerlemesini inkâr ederler. Türkiye’nin lehine, para vererek ismi cismi bilinmeyen kişilere yazdırılmış eserlerin hiç kıymeti ve tesiri bulunmamaktadır. Bu tür propagandaya para harcamak yerine; yabancı ülkelerin önde gelen insanlarını Türkiye’de misafir ederek gerçek Türkleri ve Türkiye’yi tanımasının önünü açmak faydalıdır…” ilk dönem dergi içeriklerinde kendisini gösterdi. 1960’lı yıllara kadar derginin içeriğinde: (1) Turizm: Türkiye’den ve yurtdışından kent tanıtımları, konaklama ile ilgili bilgiler, seyahat bilgileri, (2) trafik/yol: trafik kuralları, araba sürüşü, (3) tarih/sanat: sanat eserleri, örenyerleri, arkeolojik buluntular, sanatsal faaliyetler, tarihte önemli isimler, (4) kentleşme: kent mimarisi yer almaktadır. Bu başlıklar Türkçe, Fransızca, Almanca ve İngilizce olarak yayımlanmıştır. Yabancı dildeki yazılar, Türkçe yazıların çevirileri olmamakla birlikte özgün metinlerdir. Dönemin önde gelen isimleri (Falih Rıfkı Atay, Vedat Nedim Tör, Adnan Sivayuşgil, Azra Erhat, Sulhi Dönmezer ve Şevket Rado) dergiye yazılarıyla katkıda bulundular. Dergi bu dönemde her ay düzenli olarak yayımlandı. Dergi bu tarihe kadar ortalama 40 sayfa, siyah beyaz olarak yayımlandı. 1965 yılına kadar Atabinen derginin de editörlüğünü üstlendi. Dergi ilk kurulduğu andan itibaren ülkenin siyasal yapılanmasından doğrudan etkilenmiş ve bu yapılanmayla ters düşmeyen bir içerikle yayımlandı.

Reşit Saffet Atabinen’in 1965 yılında vefatından sonra kurumun ve dolayısıyla derginin 16 ayrı sahibi (Mahmut Nedim Gündüzalp, Ahmet Şükrü Emed, Nejat Eczacıbaşı, Nuri Pere, İlhan Akın, Mehmed Feridun Dirimtekin, Mustafa Kemal Kutlu, Hadi Sağnak, Nejat Olcay, Gülay Temizkan, Çelik Gülersoy, Melih Ferit Epikmen, Mustafa İsen, Uğur İbrahimhakkıoğlu, Başaran Ulusoy, Bülent Katkak) oldu. 1960’larda derginin içeriği otelcilik faaliyetleri ve uluslararası turizm üzerine yoğunlaştı. Derginin içeriğinde yer alan başlıklar ise; (1) Turizm: uluslararası turizm, sosyal turizm, yurtiçi turizm, gemi seyahati, gençlerin seyahati, turizm ve kalkınma, araba ile seyahat, komşu ülke turizmleri ile karşılaştırmalar. (2) Konaklama: otel/motel ayrımı, otel yapım bilgileri. (3) Gezi yazıları, (4) Trafik/yol: Yurtdışında otomobil yolları, trafik kazalarına karşı can güvenliği, yol hikâyeleri. (5) Sanat/kültür: Arkeoloji, sanatsal faaliyet haberleri, halk dansları. (6) Mimari: Şehir bölge planlamacılığında ağaçlandırma, restorasyondur.

Bu tarihlerde de dönemin önde gelen isimleri (Ahmed Emin Yalman, Nadir Nadi, Burhan Felek, Falih Rıfkı Atay, Vedat Nedim Tör) dergiye katkı sağladılar. 1970’lerde dergi iki ayda bir yayımlandı, Türkçenin yanında Fransızca, İngilizce, Almanca olarak yazılara yer verildi ve derginin sayfaları renkli hâle geldi. Dergi 1950’li yıllarda petrol, banka, demiryolları, tur şirketleri, turizm şirketleri, gazino, havayolları, gemi seyahati tur şirketleri gibi reklamlara yer verirken 1960’lı yıllarda otel, sigortacılık, havayolu şirketlerinin reklamlarına yer vermeye başladı. 2010 yılına kadar 375 sayı çıkan derginin yayımları 2013 yılına kadar kesintiye uğradı. Aralık 2013’de 376. sayısını çıkaran dergi bu tarihten sonra senede dört kez (Mart-Haziran-Eylül-Aralık) yayımlandı. Bu tarihten sonra Turing dergisi; mimarlık, nostalji, başkan, Türkiye ve dünyadan farklı gezi yazıları, turing hizmetlerini içeren haberler, turing kültür-sanat başlıklı konularıyla; dünya, mimari, gençlik, test sürüşü, haber, trafik ile ilgili içeriklerde yayımlandı. 2000’li yıllardan itibaren derginin içeriği turizm, otelcilik, kültür/sanat gibi konulardan otomobil ve trafik gibi konulara ağırlık verdi. Eski sayılardan farklı olarak dergi artık sadece İngilizce özet içeren sayfalara yer vermektedir. Eski sayılardan farklılaştığı noktalardan biri ise sayfa sayılarının artmış olmasıdır. Hacim olarak fazlalaşmış dergi sayfalarında, fotoğrafların yazıya göre oranı da artmıştır. Reklam içerikleri ise otomotiv, enerji, bakanlık faaliyetleri/uygulamaları, görüntüleme cihazları gibi konulardadır. 2013 yılından itibaren dergi; Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu üyeleri, kamu kurumları, üniversiteler ve kütüphanelerin süreli yayın bölümlerine ücretsiz olarak gönderilmektedir. Derginin 1930’dan itibaren yayımlanmış tüm sayıları İstanbul Sarıyer’de yer alan Turing kütüphanesinde bulunmaktadır.

Referanslar

Altıntaş, A. ve Kurnaz-Şahin, F. (2007). Reşit Saffet Atabinen (1884-1965) ve Türk Turizmine Katkıları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih–Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi, 42 (26): 9-36; http://www.turing.org.tr/turing-dergisi/, (Erişim tarihi: 10.06.2019); Taşdemir, T. (2016). Turing’den 3 Yılda 300. Baskı, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni, 387: 4-15; Tören, E. (2014). Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun Kuruluşu ve Faaliyetleri Üzerine Bir Sözlü Tarih Araştırması. İçinde; N. Kozak ve O. E. Çolakoğlu (TURBAN), III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildiri Kitabı (s. 365-383). Ankara: Detay Yayınları; Yılmaz, A. (2014). Akademik Kişiliği ve Yayınları ile Çelik Gülersoy’un Turing’e Katkılarının İncelenmesi. İçinde; N. Kozak ve O. E. Çolakoğlu (TURBAN), III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildiri Kitabı (s. 78-91). Ankara: Detay Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Altıntaş, A. ve Kurnaz-Şahin, F. (2007). Reşit Saffet Atabinen (1884-1965) ve Türk Turizmine Katkıları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih–Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi, 42 (26): 9-36.