TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Ankara, 2012 - )

2012 yılında açılarak faaliyet göstermeye başladı. Başkent Ankara’da bulunan TRT Genel Müdürlüğü’nün içerisinde yer alan müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır. Müze hafta içi her gün saat 10.00 ile 17.00 arasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, açılışından günümüze kadar yaklaşık 10 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır. Türkiye’de yayıncılık tarihinin anlatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından müze büyük önem taşımaktadır.

Müzenin içerisinde birbirinden farklı materyallerin sergilendiği bölümler ve stüdyolar bulunmaktadır. Müzenin giriş bölümünde “Tabletten Tablete Bir İletişim Öyküsü” başlıklı bir pano yer almaktadır. Bu panoda geçmişte bir iletişim aracı olarak kullanılan kil tabletlerden günümüzde kullanılan akıllı tabletlere geçiş süreci anlatılmaktadır.

Müzede upuzun bir tarih koridoru yer almaktadır. Tarih koridorunda duvarda yer alan panolarda, 1927 yılında başlayan radyo yayınlarından günümüze kadar geçen sürede iletişim dünyasında gelinen nokta ve TRT tarafından gerçekleştirilen faaliyetler anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra müzenin farklı bölümlerinde yer alan toplam 16 ekranda TRT tarafından gerçekleştirilen yayınlardan çeşitli kesitler gösterilmektedir.

Radyo stüdyosu, televizyon stüdyosu, radyo drama stüdyosu, çocuk koridoru, sanal stüdyo, televizyon sergi salonu, canlandırma bölümü, izleme ve eğitim salonu ile Atatürk köşesi müze içerisinde bulunan çeşitli bölümlerden bazılarıdır. Radyo stüdyosunda, 1927 yılında kullanılan ilk radyo örneklerinden çeşitli ses kayıt cihazlarına ve mikrofonlara yaklaşık 60 farklı materyal bulunmaktadır. Radyo stüdyosu gezisi esnasında 6. 05. 1927 tarihinde gerçekleştirilen ilk radyo anonsu ziyaretçilere dinletilmektedir. Dileyen ziyaretçiler, radyo stüdyosunda uygulama yaparak radyoculuk deneyimi edinebilmektedirler. Televizyon stüdyosunda ise ziyaretçiler gerçeğe yakın bir stüdyoda haber sunuculuğu ya da yönetmenlik deneyimi edinebilmektedirler.

Radyo drama stüdyosunda, geçmiş yıllara ait kayıtlarda kullanılan ses efektlerini gerçekleştiren malzemeler ile efekt cihazları ve çok sayıda plak yer almaktadır. Ziyaretçiler burada bulunan malzemeleri kullanarak ses efektlerini uygulamalı olarak gerçekleştirebilmektedirler.

Çocuk koridorunda ise özellikle 1980’li-1990’lı yıllarda yayınlanan çocuk programlarında yer alan karakterlere ait görseller yer almakta ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Sanal stüdyo ise özellikle çocuklar için tasarlanmış olup onlara Keloğlan çizgi filminin sahnesinde rol alma ve hatta Keloğlan ile sohbet etme olanağı sağlamaktadır.

Televizyon sergi salonunda ise televizyonculuk tarihinde kullanılan ilk kameralar, montaj cihazları gibi çok sayıda materyal bulunmaktadır. Bunların yanında, TRT kanalında ilk haber spikeri olarak bilinen Zafer Cilasun’un iki boyutlu hologramı bulunmaktadır.

Canlandırma bölümünde ise çizgi filmlerin fikir oluşumundan kurgu ve montajına kadar tüm aşamaları örneklerle anlatılmaktadır. Çizgi film canlandırmasına ek olarak, fotoğraf canlandırma ve üç boyutlu canlandırma da ziyaretçilere örneklerle gösterilmektedir. Geçmiş yıllarda televizyon yayınlarında kullanılan arıza diaları da canlandırma bölümünde yer almaktadır.

İzleme ve eğitim salonundan üniversitelerin özellikle iletişim bölümünde okuyan öğrenciler yararlanmaktadır. Tüm bunların yanında, müze içerisinde kütüphane, dinlenme bölümü, dizi ve filmlerde kullanılan kostüm ve aksesuarların sergilendiği bölüm, erovizyon köşesi ve TRT logolarının yer aldığı bir bölüm bulunmaktadır. Son olarak, müzede yer alan Atatürk köşesinde Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun kaydı, fotoğraf koleksiyonu ve Atatürk ile ilgili yapılmış çeşitli programlar yer almaktadır.

Referanslar

Müzenin 16.08.2019 tarihli ziyareti. (Ziyareti yapan: A. S. Dülger); TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Tanıtım Broşürü (2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi (2019). http://www.trtmuze.com.tr/, (Erişim tarihi: 19.07.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/gezilecekyer/trt-yayincilik-tarh-muzes, (Erişim tarihi: 20.07.2019).