The Inter-Parliamentary Association for Tourism (AIDT) / Parlamentolararası Turizm Örgütü
Sivil Toplum Kuruluşu Toplum Merkezli STK Yurtdışı Kurum-Kuruluş
(Brüksel, Belçika, 1949 - 1999)
-
2019
Günümüzde 50’den fazla ulusal grubu içeren Parlamentolararası Birlik (IPU) çatısı altında 1949 yılında özellikle bazı İtalyan milletvekillerinin çabaları doğrultusunda kuruldu. Merkezi Belçika Brüksel’dedir. Turizmin örgütlenmesi konusundaki problemlerden ziyade; turizmin iktisadi gelişmeye, uluslararası anlayışa, barışa, refaha, insan temel hak ve hürriyetlerine ırk, cinsiyet, dil ve din ayrımı yapılmaksızın evrensel saygı duyulmasına ve bu unsurların gözetilmesine katkıda bulunması, turizmin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi gibi daha çok turizmin ekonomik ve özellikle de sosyal yönleri ile ilgilenmek olan örgütün bir diğer amacı ise turizm sorunlarının parlamentoya benimsetilmesi ve yaşama organlarında çözümlenmesini sağlamak oldu.
Kurulduğu ilk yıllarda, AIDT’nin en önemli gündem maddelerinden biri, uluslararası turizmin serbestleşmesi, yani pasaport ve gümrük işlemlerinin düzenlenmesi sonucunda dolaşım serbestliği hakkının sağlanması ve döviz kısıtlamalarının kaldırılması konusuydu. AIDT, Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki sınır kontrollerinin kaldırılması ve uluslararası trafiğin serbestleştirilmesi konularında da büyük çabalar gösterdi. Uluslararası bir anket araştırmasına dayanan tavsiyeler sonucunda, 1952 yılında Innsbruck Kongresi’nde sosyal turizm sorununu gündeme getiren ilk uluslararası kuruluş olma niteliği taşıyan AIDT ayrıca; Avrupa’da karayolu seyahati güzergâhı, turizm alanında çalışan personelin değişimi, sit alanlarının ve anıtların korunması, gürültüye karşı mücadele, kamp ve öğrenci seyahatleri konularındaki uluslararası tüzüklerin revize edilmesi veya mevcut tüzüklere yeni maddelerin eklenmesi çabasındaydı. Esas amacı; “Uluslararası alanda olduğu gibi üye ülkelerde de uluslararası turizmin gelişimini güvence altına alabilecek ve parlamenter eylemlere özel atıfta bulunabilecek tüm önlemleri incelemek ve uygulamak” olan örgüt, bazı ülkelerde turizmle ilgili özel meclis gruplarının kurulmasında yaşanan zorlukları da göz önüne alarak, geçmiş tecrübeler ışığında tüzükleri revize etti. Buradaki fikir, üyeliğin sadece ulusal gruplara değil, aynı zamanda parlamento üyelerine de açık olması gerektiğidir. Faaliyetlerini sadece parlamento faaliyetleri ile ele alınabilecek ve çözümlenebilecek turizm konularıyla sınırlayan AIDT, sonuçların herkesin yararına olabilmesi için mevcut uluslararası örgüt ve kurumlarla daha aktif bir şekilde işbirliği yaptı. Son olarak, 17. 10. 1953 tarihli Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı’nda turizm ile ilgili uluslararası konum ve eğilimler hakkında kendi fikirlerini oluşturmak isteyen yasama yetkisine sahip temsilcilerin görüş alışverişinde bulunabilecekleri, gerçek bilgi edinebilecekleri ve kendi inisiyatiflerine yer verebilecekleri bir örgüt eksikliğinin olmayışı yine AIDT sayesinde bir boşluk olmaktan çıktı. Parlamentolararası Birliğin, Dünya Turizm Örgütü’nün küresel turizm endüstrisinin geleceğini şekillendirmede oynadığı rolün bilincinde olması ve bu organla arasındaki zengin işbirliğinin artması sebebiyle kuruluşundan 50 yıl sonra, 16. 04. 1999 tarihinde Parlamentolararası Birliğin ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi’nin kararları doğrultusunda AIDT’nin faaliyetlerine son verildi.
Referanslar
Eralp, Z. (1983). Genel Turizm. Ankara: Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu Yayınları; http://archive.ipu.org/cnl-e/164-trsm.htm/, (Erişim tarihi: 10.12.2019); Leugger, J. (1961). The Inter-Parliamentary Association for Tourism (AIDT), International Social Science Journal, 13(4): 647-649.