Telekomünikasyon Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Ankara, 2002 - )

Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi olarak da anılan müzede adından da belli olduğu üzere iletişim alanında uygulamaya yönelik bir kapsamda tasarlanmıştır ve bu özelliğiyle Türkiye’de tek olma özelliğine sahip olan müzedir. Müze amaçları doğrultusunda özellikle eski ve yeni iletişim araçlarını eğitsel, bilimsel ve teknolojik açılardan uygulamalara yönelik faaliyetler hayata geçirilmektedir. 2002 yılında ziyarete açılan müzede geçmişten günümüze 402 parça eser ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Temel amacı eğitsel faaliyetler olduğu için özellikle okul grupları tarafından ziyaret edilen müzede iki sergi salonu ve bir uygulama salonu olmak üzere üç salon bulunmaktadır.

Müzede bulunan sergi salonlarında birinde Osmanlı PTT Nazırlığı ile Erkanı Harbiye Reisliğinin imzaladığı Hususi Hat Sözleşmeleri, Dersaadet Telefon Şirketi’nin düzenlediği sözleşmeler, Fevzi Çakmak, Adnan Menderes, Şükrü Saraçoğlu, Alparslan Türkeş, Cahit Külebi, Rıfat Ilgaz, Zeki Müren gibi ünlü siyaset, devlet adamı ve sanatçıların telefon abonman sözleşmeleri ile kuruma gönderdikleri dilekçeler. Müzede ayrıca; Dersaadet Telefon Anonim Şirket-i Osmaniyesi Telefon Rehberi, 1940’lı 50’li yılların çeşitli illere ait telefon rehberleri, Osmanlı Devleti’nin diğer devletler yapmış olduğu el yazma telgraf antlaşma defterleri gibi eski dönemlere ait evraklar, Atatürk’ün Telgraf Müdürlüğü’ne armağanı olan duvar saati, uydu maketleri görülebilir. Diğer sergileme salonunda da mors, teleks ve teleteks cihazları, kollu telefonlar telefon makineleri, ankesörlü telefonlar, telekartlar, sahra telefonları ve telefon şebekesinde kullanılan malzeme yer almaktadır. Uygulama salonunda ise aletle haberleşmenin başlangıcından itibaren kullanılan eski ve yeni sistem araçlar, çalışır durumda bulunuyor. Ziyaretçiler, bu salondaki mors, teleks ve teleteks cihazlarını, santralları, telefon makinelerini ve ankesörlü telefonları kullanabilmektedirler.

Müze, Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genenel Müdürlüğü’nün Ankara’nın Aydınlıkevler’deki binasında bulunmaktadır. Müze hafta içi mesai saatleri içerisinde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze girişi ücretsiz olup, okul ve grup ziyaretlerinde randevu alınması gerekmektedir. Ankara dışından gelecek gruplar için cumartesi günleri de açıktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ankara Müzeleri. (2016). Telekomünikasyon Müzesi, https://www.ankaraka.org.tr/tr/ankara-muzeleri_3098.html, Ankara Kalkınma Ajansı, (Erişim tarihi: 30.07.2019); Ankara Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Ankara Rehberi. (2016). Telekomünikasyon Müzesi, www.kultur.gov.tr/Eklenti/48859,ankararehberi2016pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 30.07.2019); Telekomcular Derneği. (2019). Telekomünikasyon Müzesi, http://www.telekomculardernegi.org.tr/muze-1-turk-telekom-muzesi.html, (Erişim tarihi: 30.07.2019).