Tanıtma Filmi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm bölgelerinin rakiplerinden farklılaşabilmesinde ve imaj yaratabilmesinde uygulanan pazarlama ve konumlandırma stratejileri önemlidir. Bu kapsamda öne çıkan pazarlama stratejilerinden biri tanıtım faaliyetleridir. Tanıtım faaliyetlerinden biri olan tanıtma filmi; bir destinasyon hakkında hedef kitleyi bilgilendirmek amacıyla oluşturulan iletişim stratejilerindendir. Tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde çeşitli iletişim materyali ve stratejileri olan televizyon, dergi, internet, kitap, film, reklamdan yararlanılır. Ancak, bunlardan en iyi etkileşimi sağlayan iletişim aracı filmdir. Tanıtma filmi, özellikle sosyal medyanın yoğun olarak kullanıldığı günümüzde ziyaretçiler üzerinde en etkili olan materyallerden biridir.

Tanıtma filmi kendi arasında kategorilere ayrılır. Bunlar; kurumsal, infografik, firma, ürün, etkinlik ve web sitesi tanıtma filmidir. Turizmde yararlanılan tanıtma türü ürün tanıtma şeklindedir. Bu kapsamda, turizm bölgesinin sahip olduğu özelliklere bağlı olarak, pazarlama ve konumlandırma stratejileri doğrultusunda tanıtma filmleri ilgili kamu kuruluşu tarafından içeriği oluşturularak hedef kitleye ulaştırılır.

Tanıtma filmi, bir bölgenin potansiyel ziyaretçilere sunulmak istenilen imajın açıklayıcı ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlar. Tanıtma filmi, turizm bölgelerinin dijital ve sanal ortamda ziyaretçilere açılan penceresidir. Yüzlerce sayfa ile anlatılabilecek şeylerin yalnızca birkaç etkili görselle anlatılması hem turizm bölgelerine hem de ziyaretçilere zaman kazandırabilmektedir. Ayrıca, tanıtım filmlerinin yabancı dillerde hazırlanmış olan versiyonlarıyla uluslararası camiada rekabet gücü kazanmaya olanak sağlar.

Tanıtma filmi, turizm bölgesini tanıtırken belli bir senaryo dahilinde çekilip hazırlanır. Bu doğrultuda öncelikle hedefler ve en etkili anlatım şekli belirlenir. Filmin etkili olabilmesi için doğru ve akıcı anlatım, inandırıcılık ve samimiyet ya da özel pazarlama teknikleri içermesi gerekir. Turizm bölgesinin özellikleri canlandırmalarla ve grafiklerle daha anlaşılır hâle getirilir. Tanıtma filminin etkili olmasında seslendirme ve kullanılan müzik önemlidir. Dolayısıyla, tanıtma filmleri yabancı dillerde, alt yazı destekli ve belirli kültürlere farklı şekilde ulaşmaya çalışan versiyonlar olarak da hazırlanır. Tanıtma filmlerinin sunumu ise CD, DVD olarak elden dağıtım, fuar ve konferans toplu gösterimleri, TV, sinema, internet gibi pek çok seçenekle birlikte ziyaretçilere ulaşabilmektedir.

Turizmde tanıtma filmleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından içeriği oluşturularak gerçekleştirilir. Türkiye’de turizme ilişkin ilk tanıtma filmi Fransız film yönetmeni, senarist, görüntü yönetmeni, aktör ve yapımcı Claude Lelouch tarafından çekildi (1973). Lelouch’un çektiği bu tanıtım filminde, Türkiye’nin kültüründen tarihi değerlerine, doğal güzelliklerinden ekonomisine kadar çok sayıda unsur bir arada yer alır. Cumhuriyet’in kuruluşunun 50. yılına özgü olarak Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Fransız yönetmen Claude Lelouch’un çektiği Türkiye adlı bu belge-filmin müziğini ise Francis Lai yaptı. Filmin ilk gösterimi Türk Sinematek Derneği’nde gerçekleştirildi.

Yararlanılan Kaynaklar

Govers, R., Go, F.M. ve Kumar, K. (2007). Promoting Tourism Destination Image, Journal of Travel Research, 46(1): 15–23; Ünüvar, Ş. ve Şimşek, S. (2012). Kültür ve Turizm Bakanlığının Yurtdışı Tanıtım Filmlerinde Kültürel İmge Kullanımı, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12(24): 305-330; Shani, A., Chen, P. J., Wang, Y. ve Hua, N. (2010). Testing the Impact of A Promotional Video on Destination Image Change: Application of China as A Tourism Destination, International Journal of Tourism Research, 12(2): 116-133.