Tales Matematik Müzesi

Müze Eğitim Müzesi Bilim Müzesi

(Aydın, 2015 - )

27 Mayıs 2015 tarihinde Başak Eğitim Hizmetleri tarafından Aydın’da kuruldu. Müze kurulurken, Almanya Giessen’deki Mathematikum, İtalya’daki Arşimet Bahçesi, ABD New York’taki MoMath ve Güney Kore’deki Mathlove gibi örneklerden ilham alındı.

Özel Başak Koleji içinde yer alan müze, ziyaretçilerine matematiğe dokunma olanağı sunmaktadır. Günlük hayattın içerisinde yer alan matematik uygulamalarının yanı sıra, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına da uygun şekilde hazırlanmış istasyonları ile müze, matematiği soyut olmaktan çıkarıp; somut hâle getirerek ziyaretçilerin matematiğe dokunmasını amaçlamaktadır. Müze Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın ise en kapsamlı matematik müzesi unvanına sahiptir. Tales Matematik Müzesi’nde, ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinden başlayarak, her seviyeye uygun istasyonlar bulunmaktadır. Ek olarak, yüksek seviye matematik grubu için laboratuvar destekli uygulamalı eğitimler de verilmektedir. Müzede yer alan 140’a yakın matematiksel objenin yardımıyla öğrenciler, derslerde anlamakta zorlandıkları problemleri dokunarak çözme olanağı bulmaktadırlar. Bir ilköğretim grubunun atölye çalışmalarına katılarak turu tamamlaması bir ila bir buçuk saat sürmektedir. Yüksek matematik grubu için ise bu süre, yaklaşık iki saattir. Turların tamamı, uzman matematik eğitmenleri rehberliğinde gerçekleşmektedir.

Alışagelinen etnografya müzelerindeki, bak, ama dokunma mantığının aksine Tales Matematik Müzesi interaktif bir müze özelliği taşımaktadır. İnsanlara geçmişin kültürel mirası hakkında bilgi veren ve toplumların estetik zevklerini artırmak amacıyla sergilenen müzeler, günümüzde artık eğitim misyonunu da üstlenmektedir. Bu bağlamda oluşan modern müzecilik anlayışının örneklerinden olan müze, ziyaretçileri eğlendirmekte ve öğretim süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Matematiğin müzikte, mimaride, sanatta, mühendislikte ve daha birçok alanda var olduğu, müze içerisindeki materyallerle ziyaretçilere ispatlanmaya çalışılmaktadır.

Avrupa’nın en büyük açık hava bilim parkı olan I.Q. Center Açıkhava Bilim Parkı’nda İskandinav ülkelerin uyguladığı duvarsız eğitimin uygulandığı müzede, Goldbach asal sayı tezinden, Graf Teorisi’ne, Oyun Teorisi’nden, Hamilton Tezi’ne, Sayı Kavramı’ndan Pi Sayısına kadar tüm materyallerin yardımıyla, matematiksel düşünme becerisine sahip bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Müzenin kurucusu F. Alp Ayaydın, müzenin her yaştan ziyaretçiye açık olduğunu; ilkokul öğrencisinden profesöre kadar her bireyin mutlaka öğrenecek bir şeyleri olduğunu belirtmektedir.

Referanslar

Tales Matematik Müzesi. (2019). Tales Matematik Müzesi, http://talesmatematikmuzesi.com/default.aspx, (Erişim tarihi: 19.12.2019); Education & Advanture Summer Camp. (2019). Tales Matematik Müzesi, https://educationadventurecamp.com/aktiviteler/egitim-aktiviteleri/tales-matematik-muzesi, (Erişim tarihi: 19.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tales Matematik Müzesi. (2019). Tales Matematik Müzesi, http://talesmatematikmuzesi.com/default.aspx, (Erişim tarihi: 19.12.2019).