Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı
Kavram Doğal ve Kültürel Miras
(2016 – 2019)
-
2019
Tabiat turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacı ile korunan alanlar olarak nitelendirilen milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar ve diğer korunan alanların korunarak kullanımını sağlamak ve bu konuda farkındalığı artırabilmek adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planıdır. Her ilin kendi mevcut tabiat durumları, korunan alanları ve tabiat turizmine ilişkin faaliyetlerini geliştirmeyi sağlayacak uygulamalar, bu uygulamaları gerçekleştirecek sorumlu birimler, bütçeleri ve gerçekleştirilme zamanına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Böylece korunan alanların tanıtımı yapılarak hem tabiat turizminin geliştirilmesi hem de alternatif gelirler sağlanarak yerel halkın turizm faaliyetlerine katılımının sağlanması amaçlanmaktadır. Söz konusu planlamalar 2016-2019 yıllarını kapsamakla beraber 2020-2023 yıllarını kapsayan planlamaların olması da beklenmektedir.
Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı ile ele alınan illerin parkurların belirlenmesi, işaretlenmesi ve haritalanması, bilgilendirme, uyarı-ikaz ve yönlendirme tabelalarının hazırlanması ve uygulanması, manzara seyir terası yapımı ve bisiklet güzergâhlarının oluşturulması gibi altyapıya ilişkin faaliyetlerin yanı sıra alanı ve parkuru tanıtıcı tanıtım materyallerinin hazırlanması (broşür, afiş, el kitabı vb.) ve su kayak merkezinin yapımı, geliştirilmesi ve tanıtımı gibi tanıtıma yönelik faaliyetler de belirlendi. Buna ek olarak giriş üniteleri, kır evleri, elektrik-su hizmetlerinin sağlanması, büfe ve tuvalet ihtiyacına yönelik faaliyetler de planlamalarda bulunmaktadır. Yerel halka maddi getiri sağlayabilecek uygulamalar; ev pansiyonculuğunun uygun olacağı köylerin belirlenmesi ve desteklenmesi, yöresel yemeklerin tanımlanması, listelenmesi ve sunumuna yönelik çalışma ve tanıtımlarım yapılması, bisiklet kiralama birimlerinin oluşturulması, kır lokantasının yenilenmesi ve turizme uygun hâle getirilmesi, ziyaretçilerin ve yürüyüş yapanların faydalanabileceği sosyal tesisler plan kapsamında yer almaktadır.
Korunan alanların doğal yapısını bozmadan konaklama yapabilmeyi sağlayan bungalov evler, kamp karavan ve çadır alanları gibi konaklama ünitelerinin yapımına ilişkin planlamalar Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı içerisinde bulunmaktadır. Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı kapsamında ön plana çıkarılan turizm faaliyetlerine bakıldığında ise foto safari, sportif olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, bisiklet turları, fotoğrafçılık, kamp karavan, doğa yürüyüşü gibi birçok faaliyetin bulunduğu görülmektedir. Buna ek olarak korunan alanların kendine özgü özelliklerini ön plana çıkaran faaliyetler de planlamalar kapsamındadır. Örneğin; Konya’ da yaban koyunlarına ve anıt ağaçlarına ilişkin planlamalar söz konusu iken, Afyonkarahisar ilinde savaş alanlarına, Çankırı’da ise kış sporlarına ilişkin planlamalar bulunmaktadır.
Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı kapsamında planlamaları yapan ve planlanan faaliyetlerin uygulanmasını sağlayan birim Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgili müdürlükleridir. Ancak her plan kapsamında uygulanacak faaliyetlere sorumlu paydaşlar belirterek hem uzman kişilerle çalışarak etkin bir sonuç elde edilmiş, hem de faaliyetlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda her ilin sorumluluk dağılımı farklı olmakla beraber Türkiye genelinde en büyük paydaşın Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra il belediyeleri, muhtarlıklar, üniversiteler, kulüpler ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok birimle işbirliği yapılmaktadır.
Referanslar
Çankırı İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, http://bolge9.ormansu.gov.tr/9bolge/planlar/cankiri_il_tabiat_turizm_uygulama_eylem_plani.pdf, (Erişim tarihi: 21.05.2019); Konya İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. http://bolge8.ormansu.gov.tr/8bolge/Files/Konya%20Tabiat%20Turizmi%20Eylem%20Plan%C4%B1.pdf, (Erişim tarihi: 21.05.2019); Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2017 Yılı Performans Programı, http://sgb.ormansu.gov.tr/sgbtest/Files/butce/2017%20Y%C4%B1l%C4%B1%20Performans%20Program%C4%B1(nihai).pdf, (Erişim tarihi: 21.05.2019); Sezen Doğancili, O. (2017). Alternatif Turizm Bağlamında Göller Bölgesi EkoTurizm Değişim Planının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, http://www.ormansu.gov.tr/, (Erişim tarihi: 21.05.2019).