Sultanahmet Gazetesi
Yayınlar Süreli Yayın
(İstanbul, 2003 – 2013)
-
2020
2000’li yılların başında Türkiye’nin en önemli turizm alanı olan Sultanahmet'te o dönem görevde olan Eminönü Belediyesi ile turistik işletmeler arasında ciddi sorunlar yaşanmaya başladı. Sık sık, yemek yiyen turistler yerinden kaldırılıyor, lokantaların sokaktaki masa ve sandalyeleri toplanıp götürülüyordu. 2003 yılında işletmeler, haklı oldukları bu mücadelede seslerini duyurmak için bir gazete çıkarma kararı aldılar. Bu görev de Grafbas A. Ş.’ye verildi. Grafbas’ın sahiplerinden Ercüment Çalışlar gazetenin imtiyaz sahibi olurken, Grafbas çalışanı gazeteci Edip Pınarlı da yayın yönetmeni görevini üstlendi.
Sultanahmet’in gözde bir turistik bölgesi olan Akbıyık Caddesi üzerinde eski bir İstanbul evinde grafik ve fotoğrafçılık hizmetleri veren Grafbas, Sultanahmet’in tarihi ve arkeolojik değerleri üzerine çalışmalar ve yayınlar yapan bir kuruluş olması nedeniyle bu görev için uygun görüldü. Ayrıca komşularının tümü turizm hizmeti veren işletmelerdi; dolayısıyla belediye ile yaşanan sıkıntılar ve sektörel sorunların yakından tanığıydı.
İstanbul denilince bütün dünyada öncelikle Tarihi Yarımada ve ‘Asıl İstanbul’ olarak kabul edilen Sultanahmet akla gelmesinden dolayı, bulunduğu yer itibariyle gazetenin adının Sultanahmet olmasına karar verildi.
İstanbul ve Sultanahmet’i tanıyan; burayla ilgili söyleyecek sözü olan, sorunları hakkında düşünce geliştiren kimselerin yer aldığı yayın kurulu ile toplantılar yapıldı. Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin görüşü̈ sayfalara yansıtılacak, bölge sorunlarına çözüm üretilmesine yardımcı olunacaktı. Belirlenen yayın ilkeleri logo altında, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve yaşatabilmek için... cümlesiyle özetlendi.
Sultanahmet Gazetesi, bölgede yaşayan veya çalışmak için buraya gelenlere, tarihe sahip çıkması gerektiğini öğretmek ve koruma bilincini oluşturmaya yönelik yayınlar yapmaya özen gösterdi. Bir gazeteyi hayata geçirmek için gerekli teknik ekipman mevcuttu. Moral, motivasyon, heyecan, yardımlaşma yüksekti. Ama piyasa araştırması ve satış pazarlama organizasyonu yapılmamıştı. En önemlisi de; sponsor olmadığı gibi bu yönde yapılmış bir görüşme de yoktu. Sadece, Sultanahmetli işletmelerin gazeteye vermesi beklenen ilanlara güveniliyordu. Ücretsiz olarak dağıtılacak olan gazete, reklam geliriyle yayınını sürdürecekti. 2003 yılının Temmuz ayında ilk sayı piyasaya çıktı.
Tabloid (27,5x39 santimetre) boyutlarındaki gazete kuşe kağıda basılır, ancak bu konuda ciddi eleştiriler geldi. Halkı bilgilendirmenin önemi vurgulanarak önemli olan içeriğin iyi olması, kâğıdın değil şeklinde uyarılar yapıldı. Sonuçta; zengin içerik ve güzel tasarımın yanı sıra iyi kâğıt ve yüksek baskı kalitesi de reklam vereni etkileyen unsurlar oldu.
Ayda bir, Türkçe ve İngilizce olarak çıkan Sultanahmet Gazetesi’nin ilk sayısı 16 sayfa yayımlandı. Okuyucudan gelen öneriler üzerine önce 20, daha sonra da 24 sayfa olarak yayımını sürdürdü. Sultanahmet’e gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısındaki azalma dikkate alınarak Aralık, Ocak ve Şubat aylarında gazete çıkarılmadı.
Yayında olunan 10 yıl içinde, ilk sayısından, son sayısına kadar bu ilkelere bağlı kalarak ve samimiyetle iyi bir gazete çıkarmaya çalışıldı. Yayın Yönetmenliğini Edip Pınarlı’nın yürüttüğü Sultanahmet Gazetesi’nde Ercüment Calışlar; baskı, dağıtım işlerini üstlendi, fotoğraf editörlüğü̈ ve çekimleri yaptı. Gazeteci Ersin Kalkan’ın yayın danışmanlığını yaptığı gazetede; Eski Ayasofya Müzeleri Müdürü Erdem Yücel köşe yazılarının yanı sıra her zaman bilgisinden yararlandığımız biri oldu. Sultanahmetli turizmcilerden Nurdoğan Şengüler, Deniz Tüfekçi, Tugay Toydemir, Kemal Çakırgöz ve Mehmet Ata Tansuğ düşünce ve tecrübelerini köşe yazılarıyla okuyucuyla paylaştı. Yemek kültürü araştırmacısı Sevim Gökyıldız gastronomi, Prof. Aydın Uğurlu geleneksel sanatlarla ilgili bilgi birikimlerini sayfalara yansıttı. Kentsel yaşam ve çevre konularından Hüseyin Emiroğlu sorumlu olurken Sultanahmet Gazetesi’nin mutfağı turizm rehberi Orhan Ağın, gazeteci Adnan Ataöver ve gazeteci Cenk Kargı’ya emanet edildi. Yine rahmetle anılan tecrübeli gazeteci Yusuf Uçak ve sonrasında profesyonel bir muhabir gibi bölge haberlerini toparlayan turizm rehberi Selcuk Eracun ise, gazetenin daha zengin bir içerikle çıkmasını sağladı. Umut Çalışlar ve Özer Canarslan İngilizce tercümeleriyle yabancı okuyucuyla iletişimi sağladı. Reklam ve pazarlama müdürü Senay Çalışlar ise, ilan gelirleriyle gazetenin ayakta durmasını sağlayarak Sultanahmet turizm camiasını bir platformda buluşturmayı başardı. On yıl gibi uzun bir sure, işlerini en iyi şekilde yaparak gazeteye katkıda bulunan arkadaşları yönlendiren güç, Sultanahmet sevgisi ve tarihi kültürel değerleri koruma bilinci oldu. Sultanahmetliler de aynı duygu ve düşünce ile hep gazetenin yanında yer aldılar.
İçeriğinde müzeler, tarihi eserler ve anıtsal yapılar hakkında okuyucuları aydınlatan bilgilerine özellikle yer verilen gazetede, geleneksel sanatları, Türk mutfağının zenginlikleri her zaman işlenen konular arasındaydı. İstanbul’a gelen gezginleri ağırlayan işletmeler ile onların ortaya koyduğu ürün ve hizmetleri tanıtan Sultanahmet Gazetesi ayrıca, sayfalarında yer alan şehir planıyla bölge ziyaretcilerine rehber oldu. Türkce ve İngilizce sayfalarında yerli ve yabancı gezginlere şehrin tanıtımını yaptı.
Gazetenin 73 sayı süren on yıllık yayın hayatında, Sultanahmetlilerin desteği hiç eksik olmadı. Ancak, o günün şartlarına göre bu destek, artık yayını sürdürmek için yeterli değildi ve Sultanahmet Gazetesi 2013 yılının Temmuz ayında son sayısını çıkararak okuyucularına veda etmek zorunda kaldı.