Studyo Oda
Konaklama Tesisi
-
2019
Toplam otel alanının yüzde 65-85’ini otel odaları kaplamaktadır. Otellerin yatak odaları aynı anda birbirinden çok farklı eylemlere ve birden çok insana ev ortamında hizmet sunabilmek için tasarlanmış suni birer ortamlardır. Bu tip odaların büyüklüğü ile ilgili olarak otellerde sınırlayıcı bir kural bulunmamaktadır. Öte yandan tesisin pazardaki hedef misafir kitlesi, bu misafirlerin gereksinmeleri ve talepleri, inşa edien arazinin fiziki durumu ve konaklamanın amacı gibi etkenler oda boyutu ve tipini belirlemektedir. Genel olarak otel oda tipleri standart oda ve suit oda olarak ikiye bölüme ayrılırlar. Standart odalar tipleri de hizmet verdikleri hedef misafir kitlelerinin geniş bir kesimini kapsayabilmek için sahip olduğu yatakların tiplerine göre; twin, double, king, queen ve studio oda olarak farklılaştırılmaktadır. Studio tipi odaları diğer standart odalardan ayıran en büyük özellikleri oda içerisindeki yatakların açılır kapanır tipte çift fonksiyonlu olması, bu sayede yatak olarak kullanılmadığı durumlar da koltuk vb. amaçla kullanılabilmesi, böylelikle boşluğun aynı zamanda oturma odası olarak da kullanılması ve mini de olsa bir mutfağının bulunmasıdır. Bu sebeple, studio tipi odalarda mekândan yer kazanabilmek için yataklar portatif yapılmakta ve kullanılmadığı zamanlarda katlanarak ortak yaşam alanı genişletilmektedir.
Referanslar
http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/Uploads/79401/32909/oda_tipleri.pptx, (Erişim tarihi: 15.07.2019); http://www.goktepe.net/otelcilikte-oda-duzenleme.html, (Erişim tarihi: 15.07.2019); Tugay, İ. (2011). Beş Yıldızlı Otel Yatak Odalarının Mekansal Analizi - Manavgat Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Tugay, İ. (2011). Beş Yıldızlı Otel Yatak Odalarının Mekansal Analizi - Manavgat Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.