Sivil Havacılık Otoritesi
Havayolu İşletmeciliği Ulaştırma İşletmeciliği Havayolu Yolcu Taşımacılğı
-
2019
Havacılık emniyeti ve güvenliği, hava sahasının kontrolü ve bununla ilgili politikalar, sektöre yönelik ekonomik düzenlemeler, sürdürülebilirlik, çevre ve yolcu hakları gibi hava taşımacılığı sektörü ile ilgili birçok konuda gözetim ve denetimden sorumlu yetkili otoriteyi ifade etmektedir.
Sivil havacılık otoriteleri, sivil hava taşımacılığının, teknik (hava seyrüsefer ve havacılık güvenliği vb.) ve ekonomik (ticari yönleri) yönlerinin düzenlenmesinden doğrudan sorumlu olan kamu kurumları veya kuruluşlarıdır. Dolayısıyla sivil havacılık otoriteleri, temel havacılık kanununu uygulamak ve ulusal politika amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek, ulusal ve yabancı hava taşımacılığı lisans ve hava taşımacılığı izin işlemlerini yönetmek ayrıca havayolu şirketlerini yetkilendirmek ve tarifelerini düzenlemek gibi görevleri yerine getirmektedir.
Türkiye’de sivil havacılık faaliyetlerinin uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına uygun olarak yürütülmesine sağlamakla yetkili kuruluş, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanına sivil havacılık faaliyetlerini ilgilendiren birçok konu girmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün en önemli görevlerinden biri havacılık alanındaki uluslararası kuruluşlara üye olmak, bunların katkı veya katılma paylarını ödemek, bu kuruluşlarla işbirliği içerisinde bulunmak ve üyesi olunan uluslararası kuruluşlarca kabul görmüş kural ve standartların güncel olarak ülkede uygulanması için gerekli düzenlemeleri yapmaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin üye olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) ve Avrupa Hava Seyrüseferi Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün işbirliği içeresinde olduğu görülmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü aynı zamanda ülkeler arasında karşılıklı olarak havayolu taşımacılığı seferlerinin yapılmasını sağlayan İkili Hava Ulaştırma Antlaşmaları ile ilgili süreci Türkiye adına yöneten kuruluştur.
Referanslar
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Pulsat Basımevi; IATA (2018). Civil Aviation Authorities Courses, https://www.iata.org/training/Documents/IATA-Training-Civil-Aviation-Authority-Catalog-2018.pdf, (Erişim tarihi: 09.07.2019); ICAO (2004). Manual on the Regulation of International Air Transport - ICAO (İkinci baskı). Montreal: ICAO Yayını.