Sınır Turizmi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Sınır terimi, hem ülkeler arasındaki kültürel ayrımı hem de kültür ve politikalarını dinamik ve rekabetçi bir ilişki içinde sıklıkla karşılaştığı farklılaşma veya kısıtlamaları içermektedir. Pasaportlar, vizeler, göçler, gümrükler, gümrük vergileri, gümrük tarifeleri ve ticari ürünlerin egemen devletten diğerine uluslararası hareketleri, ülkelerin sınırlarını oluşturan etmenlerdir. Bununla birlikte, her gün milyonlarca insan çeşitli nedenlerle uluslararası sınırları aşmaktadır. Bunlar genellikle komşu bir ülkede çalışmak, iş yapmak ve serbest zaman geçirmek gibi amaçlarla gerçekleşmektedir.

Turizm, politik sınırlardan ve sınırlarla ilgili hükümet politikalarından, sınırın her iki tarafındaki idari yönetimden ve sınırların yarattığı fiziksel engellerden etkilenmektedir. Aynı zamanda, sınırlarla ilgili politikalar da turizm faaliyetlerinden etkilenmektedir. Turistlerin önemli bir çoğunluğu gelişen teknolojiye rağmen halen ikamet ettiği yerlere yakın bölgelere ziyaret ettiği bilinmektedir. Uzun seyahatlerle zamanlarının önemli bir kısmını yollarda harcamak istemeyen turistler yakın yerleri tercih etmeye devam etmektedir. Özellikle birbirine sınır komşusu olan ülkeler arasında yapılan vize muafiyeti antlaşmaları ve sınır kapısında alınan özel belgelerle ülkeye giriş imkânları, sınır turizmine katılan kişi sayısının artmasını sağlamaktadır.

Birkaç ana faktör, turisti sınırın diğer tarafına çekmektedir. Bunlar arasında jeopolitik alanlar, doğal manzaralar, tarihi ve arkeolojik kalıntılar, dini cazibe merkezleri ve eğlence etkinlikleri bulunmaktadır. Alışveriş amaçlı sınırın diğer tarafına seyahat etmek ise genellikle daha ucuz ürünlerin, daha düşük vergilerin, daha geniş ürün yelpazelerinin varlığından kaynaklı sınır turizminde yapılan en popüler faaliyettir. Sınırlar, özellikle iki sınır ülke arasında ürün ve hizmetlerde fiyat farkları meydana geliyorsa, sınır şehirlerin ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bununla birlikte, birbirine komşu ülkelerin sınır şehirlerinde ticaret ve turizm, gelir arttırıcı ve istihdam yaratıcı etkileri olması nedeniyle yerel kalkınma için önemli bir konumdadır.

Sınır bölgelerindeki şehirlerin ekonomilerinin turizme bağımlı bir hale gelmesi önemli sıkıntılara neden olabilmektedir. Örneğin; farklı nedenlerle sınır kapılarının kapanması ve vize muafiyetlerinin tekrar getirilmesi turist akışını yavaşlatmakta ve sınır şehirlerin turizm gelirlerini düşürmektedir. Bu tür durumlarda yerel ekonomiler gelen turistlere bağlı olduğundan birçok turizm işletmesinin kapanmasına ve istihdam sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sınır bölgeleri birçok durumda önemli turistik yerler ve destinasyonlar olsa da, seyahat etmenin önündeki engeller olarak da işlev görmektedir. Birbirine komşu iki ülkenin şehirleri arasındaki turizm etkileşimi önemli katkılar sunmasına rağmen bazı durumlarda önemli sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, turistler için büyük seyahat engelleri ortaya çıkarmaktadır. Özellikle vize kısıtlamaları turistler için hem para hem de zaman açısından kayıplara sebep olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aradhyula, S. ve Tronstad, R. (2003). Does Tourism Promote Cross-Border Trade?, American Journal of Agricultural Economics, 85(3): 569-579; Gelbman, A. (2008). Border Tourism in Israel: Conflict, Peace, Fear and Hope, Tourism Geographies, 10(2): 193-213; Hampton, M. P. (2010). Enclaves and Ethnic Ties: The Local Impacts of Singaporean CrossBorder Tourism in Malaysia and Indonesia, Singapore Journal of Tropical Geography, 31(2): 239-253; Sofield, T. H. (2006). Border Tourism and Border Communities: An Overview, Tourism Geographies, 8(2): 102-121; Timothy, D. J. (2006). Relationships between Tourism and International Boundaries. İçinde: H. Wachowiak (Editör), Tourism and Borders: Contemporary Issues, Policies and International Research (ss. 9-18). ABD: Ashgate Publishing.