Silahtaroğlu, Burhan

Kişi Turizm Yatırımcısı Turizm İşletmecisi

(1932 – 2020)

Almanya merkezli Robinson Club tatil köyleri zincirinin ve bu vesileyle TUI tur operatörünün Türkiye’deki ilk operasyonlarının başlamasını sağlayan otel yatırımcısıdır. Erzurum’da tamamladığı ilkokul öğreniminden sonra ailesiyle birlikte eğitimi için İstanbul’a yerleşerek Robert Kolej’e başladı. 1951 yılında kolejin Ticaret Bölümünden mezun olan Silahtaroğlu, iş yaşamına Amerikan birliklerinde tercüman olarak atıldı. İki yıl sonra işletme eğitimi almak için Almanya’nın Münih şehrine gitti. Beynelmilel Talebe Cemiyeti Başkanlığı da dâhil olmak üzere sosyal açıdan zengin bir öğrencilik dönemi geçirdikten sonra, bu dönemdeki tanışıklıkları sayesinde mezuniyeti sonrası Silahtaroğlu Ailesi’nin halen temel ekonomik faaliyeti olan iş alanının ilk adımlarını oluşturan rulman fabrikası FAG’ta iki yıl çalıştı.

Bu dönemde elde ettiği başarıların bir sonucu olarak, FAG Türkiye temsilciğini aldı ve ailenin tekstil işini bırakarak bu alana yönelmesine vesile oldu. İmalat sanayindeki bu başarıları onun 1983 yılında hükümetin yönlendirmesiyle turizm teşviklerinden yararlanarak tatil köyü işletmeciliğine başlamasını sağladı. Turizm Bankası tarafından verilen krediler yanında Türkiye’de ilk defa Dünya Bankası’ndan kredi alan iş insanı olarak Robinson Club Çamyuva tesisinin inşasını 1985 yılında tamamladı ve hizmete açtı. Bu tesisin işletmesini yapmak üzere, Robinson Club ile başlattığı ilişkiler ve Burhan Silahtaroğlu’nun kişisel uçak koltuğu garantisiyle, TUI tur operatörü Antalya ile ilk defa Türkiye’ye girdi. Robinson Club ile 10 yıl süren işbirliği, sırasıyla Robinson Club Pamfilya (1987), Robinson Club Kapadokya (1989), Robinson Club Lykia (Fethiye-Ölüdeniz, tatil köyü kısmı 1990 ve otel kısmı 1992) tatil köyü ve otel projelerini hayata geçirdi. 2008 yılında hizmete giren ve halen Silahtaroğlu Ailesi tarafından işletilen, grubun yüzölçümü olarak en büyük ve denize sıfır golf sahası tesisini içeren LykiaWorld Antalya tesisinin finansmanı için Çamyuva ve Pamfilya tesisleri Robinson Club’a ve Kapadokya tesisi ise İş Bankası’na satıldı.

Aslen sanayici olan Burhan Silahtaroğlu, sahip olduğu ileri düzey İngilizce ve Almanca dilleri bilgisi, ileri görüşlü ve çalışkan mizacı sayesinde Türkiye’de pek çok ilkleri gerçekleştiren turizm ürünlerini sektöre kazandırdı ve yeni turizm bölgeleri tanıttı. Çamyuva ve Pamfilya’da temalı animasyon şovları, Lykia’da Çocuk Cenneti ve yamaç paraşütü, Kapadokya’da balon turları, Antalya’da links (deniz kenarı-denizi karaya bağlayan) golf sahası, Türkiye turizmine yön veren önemli deneyimsel ürünler haline geldi. Çamyuva, Ölüdeniz, Denizyaka (Antalya) yeni turizm bölgeleri olarak gelişti. TEMA Vakfı kurucuları arasında da yer alan Burhan Silahtaroğlu, bu vakıf yanında okul yapma faaliyetleriyle sosyal sorumluluk projeleri konusunda da duyarlılık sahibi bir iş insanıdır. Edebiyat, Klasik Batı Müziği ve opera başta olmak üzere sanata duyduğu özel ilgisi, onun Türkiye turizm camiasının en entelektüel şahsiyetlerinden biri olmasını sağladı Burhan Silahtaroğlu, İstanbul’da vefat etti (2020).

Referanslar

Baykal, A., Baykal, E. ve Baykal, N. ile 20. 01. 2019 tarihlerinde yapılan görüşmeler. (Görüşen: H. Kader Şanlıöz-Özgen); Silahtaroğlu, B. ile yapılan 30.01.2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: H. Kader Şanlıöz-Özgen); Silahtaroğlu, Z. ile yapılan 30.01.2019 tarihinde yapılan görüşme (Görüşen: H. Kader Şanlıöz-Özgen).