Sezonluk Temizlik

Kavram Yönetim ve Organizasyon Hijyen

Konaklama işletmelerinde rutin yapılan temizlik işleri dışında periyodik (haftalık, aylık, sezonluk ve yıllık) yapılan temizlik ve bakım uygulamaları da bulunmaktadır. Periyodik temizlikte rutin temizlikte yapılması mümkün olmayan; bakım, koruma, detaylı ve zaman isteyen temizlik işleri yapılmaktadır. Bu periyodik işler arasında sezonluk olarak yapılan temizlik işleri daha detaylı ve uzun zaman alan ve teknik işler olması sebebiyle genellikle otel doluluğunun düşük olduğu sezon sonunda yapılmaktadır. Sezon sonu ya da düşük sezonda yapılacak işlerin zamanının belirlenmesinde; müşteri yoğunluğu, kullanım sıklığı, müşteri tipi, müşterinin otelde geçirdiği süre, hizmet türü ve otel yönetiminin harcama politikası etkilidir. Özellikle, her şey dâhil çalışan otellerde müşteriler sürekli otel odalarında ve genel alanlarda bulunduğundan otel daha fazla kirlenmektedir. İlaveten otelin yüksek sezonda odaları her gün kullanılırken, düşük sezonda birkaç günde bir dolabilmektedir. Bu nedenle sezonluk işlerin planlamasında kat hizmetleri yöneticisi yaptığı kontrollerle ve otelin doluluk durumuna göre belirlemektedir.

Konaklama işletmelerinde sezonluk temizliğin periyodu, otellerin faaliyet süresi, faaliyet alanı ve sezon yoğunluğuna göre yapılan büyük çapta ve detaylı temizlik türüdür. Otel eğer yaz sezonunda yoğun çalışıyorsa sezon (mevsimlik) temizliği ilkbaharda, eğer kış sezonunda çalışıyorsa sonbaharda yapılır. Çalışma sezonu başlamadan birkaç ay önce sezonluk temizliği tamamlanarak düzen ve yerleştirme işlemleri tamamlanmalıdır. Tüm yıl açık olan şehir otellerinde ise, sezonluk temizlik işleri müşterinin yoğun olmadığı zamanlarda yapılır.

Sezonluk temizlik programları, konaklama işletmelerinin çalışma takvimi, faaliyet süresi ve faaliyet alanı çerçevesinde farklılık göstermekle birlikte sezonluk temizlik kapsamında belirli işler bulunmaktadır. Bunlar; kış sezonundan yaz sezonuna geçerken yorganların kaldırılıp pike takımlarının çıkarılması, yaz mevsiminden kışa geçerken de pikelerin, kalın perdelerin, yıkanma/kuru temizlemeye gönderilmesi ve sonra kaldırılarak yorgan ve battaniyelerin kullanıma konulmasıdır. Ayrıca tüm tablo ve resimlerin kaldırılarak silinip‐parlatılması, duvar/tavan/kapı vb. yüzeylerin temizliği, boya ihtiyacı varsa boya yaptırılması ya da silinmesi, cila ya da cila bakımlarının yapılması, mobilyaların tamir/bakımlarının yapılması, ilaçlama yapılması, halıların yıkanması, yatakların çevrilip, havalandırılması, kombi/kazanların ve klima filtrelerinin yetkili servisler tarafından sezonluk bakım ve temizliğinin yaptırılması olarak sıralanabilir. Bunlara ilaveten sezonluk temizlikte; temizlik malzemeleri envanterinin gözden geçirilerek, depoların temizlik ve düzenin sağlanması, tüm otelin gözde geçirilerek, tamir-bakım bölümlerin temizliklerinin yapılması, tüm aksesuar-mobilya ve mefruşatın kontrol, bakım ve temizliğinin yapılması, yatakların/alezlerin temizlenmesi, gerekirse yenilenmesi, perde-stor-kornişlerin temizlik ve yenilenmesi, balkon korkuluklarının temizlik ya da boyanması gibi bakım ve detaylı temizlik işleri sayılabilir.

Referanslar

MEGEP 811ORK003 (2011). Kat Hizmetleri Organizasyonu. Ankara: MEB Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Modülü; OTED (2003). Konaklama İşletmeleri, Yataklı tedavi Kurumları, İş ve Alışveriş Merkezleri, Temizlik İşletmelerinde Housekeeping (İkinci baskı). İstanbul: Yılmaz Ofset; Polat-Üzümcü, T. (2011). Temizlik Teknolojisi, Kavram ve Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık; Seymen O., Erdem B. ve Gül-Karagöz M. (2008). Konaklama İşletmelerinde Çağdaş Kat Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Sönmez A. (1997). Ticaret Liseleri İçin Kat Hizmetleri (Dördüncü baskı). İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akoğlan-Kozak, M. (2017). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi (On birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.