Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Programı

Eğitim-Öğretim Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği

Artan turizm talepleri ve çeşitlenen alternatif turizm türleriyle birlikte turizm endüstrisi içerisinde yer alan seyahat işletmelerine duyulan ihtiyaç da artmıştır. Bu talep doğrultusunda da seyahat işletmeleri olarak adlandırılan seyahat acenteleri, tur operatörleri, tur şirketleri gibi işletmeler sayılarını artırarak turizm sektöründe yer edinmiştir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2023 yılı verilerine göre Eşit Ağırlık Puan türü ile öğrenci alan seyahat işletmeciliği ve turist rehberliği programı Türkiye’de iki devlet üniversitesinde bulunmaktadır. Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Programının seyahat işletmeciliği ayağı da bu alandaki işletmelere yetişmiş eğitimli kişileri sunmak için üniversitelerde var olan bir program olmaktadır. Programın ikinci ayağını oluşturan Turist Rehberliği Programı da yerli ve yabancı turistlerin seyahatleri boyunca alacakları rehberlik hizmetinin sunulması için rehber yetiştirmek amacını taşımaktadır.

Bir turizm olayının gerçekleştirilebilmesi için öncelikli olarak Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Programının birinci basamağı olan seyahat hizmetlerinin gerçekleştirilebilmesi gerekmektedir. Bu amaçla da Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Programından mezun olan öğrenciler, turizm bileşenleri içerisinde yer alan konaklama, yeme-içme, ulaşım gibi unsurların tur kapsamında organizasyonlarını yapılabilmek, seyahat olayının planlı bir şekilde işleyebilmesini sağlayabilmek, seyahat işletmelerinde gereken programları öğrenmek ve kullanabilmek, tur planlarının eksiksiz tamamlanabilmesini sağlayabilmek gibi görevleri yerine getirebilmek için seyahat işletmeciliği ve turist rehberliği programında eğitim görürken donanım sahibi olmaktadırlar.

Programın gereklilikleri hakkında donanım elde edebilmek için de Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Programları kapsamında okutulan derslerden bazıları şu şekildedir; Tur Planlaması ve Yönetimi, Seyahat Sektörünün Yapısı ve İşleyişi, Turun Planlanması ve Yönetimi, Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü vb. Verilen bu dersler neticesinde de öğrencilerin meslek için gerekli becerileri edinmeleri sağlanması amaçlanmaktadır.

Edindikleri beceriler ile de öğrenciler mezun olduktan sonra seyahat işletmelerinin gerektirdiği tur yönetimi, tur tasarımı, operasyon, tur satışı, seyahat hizmetlerinin yönetimi gibi gerekli mesleki gereklilikleri yapabilmektedirler. Programın ikinci ayağını oluşturan turist rehberliği mesleği için gerekli donanımı elde etmek adına bu programda okutulan derslerden bazıları şu şekildedir; Turizm Rehberliği, Dinler Tarihi, Anadolu Antik Kentleri, Türk ve Anadolu Mitolojisi, Sanat Tarihi, Türkiye Flora ve Faunası vb. Programdaki öğrenciler bu derslerle birlikte programın ikinci ayağı olan turist rehberliği eğitimini alarak program çıktılarının gerekliliklerini yerine getirmektedirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler sadece turist rehberi olarak çalışmaya başladığında bile tur organizasyonunun düzenlenmesine, işeyişine ve de arka planda gerekli olan teknik bilgi donanıma sahip olmaktadır. Bu durum da rehberlik faaliyetlerine olumlu bir şekilde yansıyabilmektedir. Tur sırasında güzergah ile ilgili olası bir probleme bu rehberin yanıt vermesi rehberin sahip olduğu eğitim neticesinde aldığı turun işleyişine ve yapısına dair bilgi birikiminden dolayı daha hızlı gerçekleşebilmektedir. Fakat bu bilgileri kullanabilmek de yani uygulamaya geçirebilme durumu da kişilerin öz becerileriyle de ilişkili olabilmektedir. 

Yararlanılan Kaynaklar

https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=11413, (Erişim tarihi: 04.02.2024).