Seyahat Acentası Yöneticisi

İş ve Meslek Acenta Çalışanı

Ulusal Meslek Standardına göre seyahat acentası yöneticisi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgili ve uygulayıcı özelliklere sahip, kalite yönetimini dikkate alarak iş organizasyonu yapabilen, acenta faaliyetlerinin, özellikle satış ve operasyon sonu işlemlerinin yürütülmesini sağlayan, diğer çalışanlardan sorumlu aynı zamanda bütçe ve mesleki gelişim faaliyetleri yürüten kişi olarak tanımlamaktadır. Seyahat acentası yöneticisinin acentanın organizasyon yapısına göre tarafsız, adil, insan ilişkileri ve iletişim yeteneği kuvvetli olmasının yanında seyahat acentasının başarısı için taşıması gereken bazı ortak özellikler şu şekildedir: 1) Personel yönetiminde bilgi ve tecrübeye sahip olmak, 2) çok yönlü kavramsal beceriye sahip, yerinde ve zamanında karar alabilmek, 3) iş çevresi geniş olmak, sosyal faaliyetlere katılmak, 4) en az bir yabancı dili konuşmak ve yazmak, 5) Sermayeyi yönetmek ve yönlendirebilmek, 6) kısa ve uzun dönemli planlar yapabilmek, 7) tur operatörleri ve diğer acentalarla iyi bir iletişim ağı kurmak, 8) konaklama işletmeleri ile iletişime geçip, antlaşma yapabilmek, 9) piyasayı ve talep koşullarını takip edebilmek, 10) personel yönetimi, seçimi, işe alma, görevlendirme konularında son karar verici olmak, 11) büro donanımını en verimli şekilde belirleyebilmek, 12) Mesleki gelişim çalışmalarını yürütebilmek, 13) seyahat acentalarını ilgilendiren kanun, yönetmelik, mevzuat vb. yasal konularda bilgi sahibi olmak.

Seyahat acentası yöneticisi, işletmenin üst yönetim kademesinde bulunan kişidir. Bundan dolayı, birtakım beceri ve niteliklere sahip olması gerekir. Bir seyahat acentasının tüm karmaşıklığını anlayabilme becerisi, kavramsal beceri, sorunları çözmede mantıklı ve bilimsel yaklaşımlarda bulunma, analitik beceri, zor durumlarda astlarına gerekli desteği verebilecek, teknik beceri ve her yöneticide bulunması gereken iletişim ve insan ilişkileri becerileri kapsamaktadır.

Referanslar

Hacıoğlu, N. (2000). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım; Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK). (2011). Ulusal Meslek Standardı, Seyahat Acentesi Yöneticisi, Resmi Gazete (Tarih: 09.08. 2011, Sayı: 28020); Peköz, M. ve Yarcan, Ş. (1995). Seyahat İşletmeleri. Boğaziçi Üniversitesi; Ünsalan, E. ve Şimşekler, B. (2014). İnsan Kaynakları Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.