Selçuklular Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 28 Haziran- 30 Eylül 2015)

Büyük Selçukluları ve Anadolu Selçuklularını her yönüyle ele alan sergide, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerden ve özel koleksiyonlardan oluşan toplam 227 eser teşhir edildi. Sponsorluğunu Konya Selçuklu Belediyesi’nin üstlendiği serginin küratörlüğünü ise Sevgi Kutluay yaptı.

Sergide, yer alan 227 eserin yanı sıra animasyon ve canlandırmalar da yer aldı. Sergi, Selçuklu kültür ve yaşantısına dair ayrıntılara yer verildi; ayrıca dönemin inanç dünyasını, av ve savaş malzemeleri, mimariye ilişkin parçaları, ahşap ve maden sanatından örnekleri de içermektedir. Sergide, Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları olarak adlandırılan Selçukluların, devlet teşkilatlarından günlük yaşam, eğitim, sanat, mimari ve ticaret hayatına kadar her alanını yansıtan eserlere de yer verildi.

Sergide oluşturulan temalar şu şekildedir:

Tarihçe-Selçuklular, Hanedan-İktidar Alâmetleri, İktidar-Siyasetname, Mimari-Kentler ve Yapılar, Sembolizm-Mimari, Sembolizm-Düğümler ve Desenler, İnanç-Tasavvuf, Günlük Yaşam-İnsanlar, Günlük Yaşam-Konut, Ticaret-Kervansaraylar ve Yollar, Saray-Mimari, “Saray-İhtişam, Saray-Eğlence, Saray-Aşk, Saray-Av ve Savaş.

Serginin yapıldığı İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin giriş katında Selçuklu Devleti’nin tarihçesi, devlet yapısı ve sultanların alametleri sergilenirken; üst katta Selçuklu ileri gelenlerinin yaşamlarını yansıtan parçalar ile savaş temalı çalışmalar bulunmaktadır. Bunların dışında dönem içinde kaleme alınmış yazma eserler, minyatür ve seramik eserler aracılığıyla ziyaretçilere tanıtılırken, dijital ortamda da bu temalara ilişkin animasyonlar ve sinevizyon gösterimi yapıldı. Sergide özel olarak hazırlanmış panoda ise, Selçuklu mimari yapılarından seçilmiş 13 eserin yeniden yapılmış şekilleri ve detay çizimleri hareketli görüntü olarak verildi.

Serginin yapıldığı müzenin girişinde yer verilen tarihçenin ardından oluşturulan temaların gezilmesi planlandı. “Günlük Yaşam” bölümünden “Kervansaray ve Yollar” bölümüne kadar her çeşit ayrıntının yer aldığı sergide, Selçuklu evlerinin dışında yaylak ve kışlaklar için yapılmış kubbeli çadırları görebilme ve galeriler arasında ekranlara yansıtılan animasyonları izleyebilme olanağı sunuldu. Bu şekilde Selçuklu devrini zihinlerde canlandırma imkânı oluşturuldu ve savaştan gündelik hayata kadar yaşamın her alanına ait izler yeniden canlandırıldı. Ziyaretçilerin bölümleri gezerken bilgi alabilecekleri levhaların oluşturulması serginin ayırt edici bir diğer özelliğidir.

Selçuklular hakkında yapılmış en kapsamlı etkinliklerden biri olan sergide, Selçuklu medeniyetinin kültürel birikimi gözler önüne serilirken, aynı zamanda Türk-İslam sanatının güzide örnekleri de ziyaretçilere açıldı. El yazması eserlerin yanında Selçuklu dönemine damga vurmuş büyük İslam mutasavvıf ve düşünürleri Mevlana Celaleddin-i Rumî’nin Mesnevi-i Şerifi, İbnü’l Arabi’nin Fütûhat-ı Mekkiyye ve Füsûsu’l-Hikem adlı eserleri de sergilendi.

30. 09. 2015 tarihine kadar açık kalan sergiye, Konya İnce Minareli Medrese Müzesi, Konya Karatay Medresesi Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Beyazıt kütüphanesi eserleriyle katkı sunmuşlardır.

Referanslar

https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-140148/selcuklular-sergisi.html, (Erişim tarihi: 04.11.2020); https://www.selcuklu.bel.tr/haberler/guncel-haberler/615/selcuklular-sergisi-yogun-ilgi-goruyor.html, (Erişim tarihi: 04.11.2020); https://www.skylife.com/tr/2015-07/mirastan-sergiye-selcuklular, (Erişim tarihi: 04.11.2020); https://www.haber7.com/kultur/haber/1435682-selcuklular-sergisi-acildi, (Erişim tarihi: 04.11.2020); https://akra.media/Haber/HaberDetay/75078/Istanbulda-Selcuklu-medeniyeti-sergisi, (Erişim tarihi: 04.11.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bezer, G. Ö. (2011). Büyük Selçuklu Tarihi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.