Sejour

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İnsanların sürekli konakladıkları yerden bütün bir yıl çalışarak fiziksel ve ruhsal yorgunluğa ulaşmalarından dolayı çoğunlukla dinlenme ve eğlenme amaçlı olarak konaklama yapmak üzere daha önceden belirlenen destinasyona gitmeleri şeklinde gerçekleşen tatil şeklidir. Sejour, Fransızca kökenli bir kelimedir. Sejour kavramını kısaca bir konaklama işletmesi içerisinde geçen süreç olarak da tanımlamak mümkündür. Bu konaklama işletmeleri çoğunlukla deniz kıyılarında olmakla birlikte son zamanlarda dağ ya da kaplıca bölgelerinde de görülebilmektedir. Geçmiş dönemlerde tatil; deniz-kum-güneş üçlüsü olarak algılanırken, zaman içinde değişerek, alternatif turizm türlerinin artışı ile kış turizmi ön plana çıkmaya başladı. Buna bağlı olarak kış turizm tesisleri de sejour tatil için uygun destinasyonlar arasına girdi.

Konaklama şekline göre turlar sejour turlar ve itinerant (circuit) turlar olarak iki başlık altında sınıflandırılmaktadır. Sejour paket tur; bir tek destinasyonda uzun süreli gecelemedir. Konaklama süresi uzun olduğundan her türlü hizmet birimine ve rekreasyonel alanlara konaklama işletmesi içerisinde yer verilmektedir. Bu turlara katılan turistler aktif ya da pasif olma durumuna göre sınıflandırılabilmektedir. Aktif turist; çeşitli etkinliklere (alışveriş yapmak, sörf yapmak, kano, su kayağı, dalış, jetski, bisiklet, kayak, trekking, golf vb.) katılmaktadır. Aktif turist aynı zamanda karnaval, festival, gece kulüpleri gibi olanakları da aramaktadır. Pasif turist ise, deniz/kum/güneş odaklı zamanın çoğunu dinlenerek geçirmektedir.

Sejour tatil en çok aileler tarafından tercih edilmekle birlikte sınırlı gezilere de yer verilebilmektedir. Sejour paket turlarda genellikle havayolu ulaşımı olarak charter uçaklar kullanılmaktadır. Turlar bir ya da iki hafta sürebilmektedir. Yoğun dönemi yaz sezonudur. Sejour turizmin mevsimsellik özelliğinden dolayı kırsal turizmle desteklenerek bu turizm türünün 12 aya yayılması sağlanmaya çalışılmaktadır. İnsanların boş zamanlarının ve gelirinin artması, ulaşım kolaylığı, teknolojik unsurların artması, bol yiyecek ve stresten uzak kalarak rahatlama isteği tatil sıklığını artırmaktadır.

Referanslar

Akgöz, E. (2013). Düşünceden Uygulamaya Otel İşletmeciliği. Ankara: Gazi Kitabevi; Davras, Ö. (2017). Tek ve Çift Kültürlü Tüketicilerin Tatil Turizmi Tercihleri ve Kısıtlayıcıları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma (Yayımlanmamış doktora tezi). Antalya: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Yaylı, A. ve Sürücü, Ö. (2016). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mısırlı, İ. (2008). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık.