-
2019
Amasya ilinde Yeşilırmak Nehri kıyısında Hatuniye Mahallesi'nin girişindeki Eski Sur Duvarlarının üzerinde iki katlı XIX. yüzyıl Amasya sivil mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan, mesken olarak inşa edilmiş Osmanlı konağında bulunmaktadır. 2007 yılında Amasya Valiliği tarafından aslına uygun olarak inşa edilen Şehzadeler Müzesi, İl Özel İdaresi Özel Şehzadeler Müzesi olarak 2008 yılında ziyarete açıldı.
İki kattan oluşan müzenin giriş katında Amasya’da Valilik yapan ancak sultan olma fırsatı bulamayan şehzadelerin balmumu heykelleri ve haklarındaki bilgiler yer almaktadır. Bunlar; Kanuni’nin oğulları Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezid, II. Murat Han’ın oğulları şehzade Ahmet ve Şehzade Alaeddin ve II. Bayezid Han’ın oğlu Şehzade Ahmet’tir. Müzenin ikinci katı ise Amasya’da valilik yapıp sonra Osmanlı Devleti’nde sultan olan şehzadelere ayrılmıştır. Bunlar ise; Yıldırım Bayezid Han, Çelebi Mehmet Han, II. Bayezid Han, Yavuz Sultan Han ve III. Murat Han’dır.
Selçuki ve Rumi desenlerin hakim olduğu müzenin dekorasyonunda geleneksel Anadolu evi, saray mantığıyla yeniden tasarlandı. Dekor olarak kullanılan sedef kakma ahşap ve bakır eşyalar dönemin sanat anlayışına uygun olarak Anadolu’nun değişik bölgelerinden temin edildi. Müzedeki kalem işi desenler, duvardaki çini panolar ve tavan göbekleri müze için özel üretildi. Müzenin duvarlarında yer alan çini panolar anlamlı motiflerle süslendi. 150 parçadan oluşan ve müzenin alt katında bulunan çini panoda sağlı sollu rumi desenler arasına yerleştirilen cennet selvileri; birçoğu genç yaşta hayata veda eden şehzadelerle birlikte düşünüldüğünde daha anlamlı görünmektedir. Üst katta yer alan ve 160 parçalı bir kompozisyondan oluşan çini panoda ise rumi motifler arasına yerleştirilen bir hayat ağacı bulunmaktadır. Bu da bulunduğu katta yer alan sultanları ve onların hayatlarını simgelemek için özellikle seçildi.
Şehzadeler Şehri olarak bilinen Amasya, Osmanlı'yı idare edecek sultanların yetişmesi için şehzadelerin vali veya sancak beyi olarak gönderildiği önemli merkezlerden biridir. Şehzadeler Müzesi, buradan hareketle Osmanlı sultanlarının Amasya’da yetişen en tanınmış simalarını ziyaretçilerine anlatmayı hedefleyen Amasya’nın en önemli ve ilgi çeken müzelerinden biri konumundadır.
Referanslar
Şehzadeler Müzesi Tanıtım Kitapçığı (2019), Amasya Valiliği Amasya İl Özel İdaresi Yayını; Medeniyetlerin Başkenti Amasya Kitapçığı (2019), Amasya Valiliği Amasya İl Özel İdaresi Yayını; Türkiye Kültür Portalı (2019), Amasya Şehzadeler Müzesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/amasya/gezilecekyer/ozel-sehzadeler--muzes, (Erişim tarihi: 01.07.2019); Amasya Valiliği (2019), Şehzadeler Müzesi, http://www.amasya.gov.tr/sehzadeler-muzesi, (Erişim tarihi: 30.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Açık Hava Müzesi Amasya (2014). Amasya Valiliği Amasya Tanıtım Kitabı.