Sedyeli Yolculuk Hizmeti
Havayolu İşletmeciliği Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Sağlık turizmi açısından önemli bir hizmet olan havayolu taşımacılığı, sunduğu kolaylıklar ile erişilebilir bir ulaşım hizmeti haline dönüştü. Hareket kabiliyeti sınırlı yolculara sunulan hizmetlerden biri olan sedyeli yolculuk hizmeti, erişilebilir hizmet anlayışının bir örneği niteliğindedir. Sedyeli yolculuk hizmeti, kabin içi koltuklarda oturarak seyahat edecek durumda olmayan yolcular için koltukların arka bölümlerinin sökülüp, yerine sedye yerleştirilmesi ile yolcuların yatarak seyahat etmelerinin sağlandığı bir hizmettir.
Sedyeli yolculuk hizmeti için ihtiyaç duyulan koltuk sayısı, havayolları politikası ve filoda yer alan uçak tipi açısından farklılık göstermekle birlikte genellikle uçağın ekonomi sınıfında ve arka bölümünde gerekli düzenlemeler yapılarak sunulur. Sedyeli havayolu hizmeti talep eden yolcunun havayollarını mevcut iletişim kanalları ile uçuş günü öncesinde söz konusu talebini bildirmelidir. Ayrıca, bilet işlemleri esnasında sedyeli yolcunun, havayolu taşımacılığı ile seyahat etmesinde bir sakınca olmadığını ve diğer yolcular açısından olumsuz bir etki yaratmadığını belgeleyen sağlık raporunu göstermesi gerekir. Bu yolculuk hizmeti için refakatçi zorunluluğu bulunmaktadır. Refakatçi, sedyeli yolcunun yanında seyahat etmelidir. Sedyeli yolculuk hizmeti ücreti havayolu işletmelerine göre farklılık göstermektedir. Bu hizmet kapsamında sedyeli yolcular ambulans ile uçağın yanına getirilir ve uçağa diğer yolculardan önce alınır ve en son indirilir. Uçuş esnasında oksijen ihtiyacı olan yolcular için ayrıca önceden izin alınır ve oksijen sağlanması halinde seyahat edilebilir. Bu yolcuların bilet işlemleri refakatçi aracılığı ile pasaport işlemleri genellikle görevli memur aracılığı ile yapılır. Sedyeli yolcuların olduğu kabin ekibine bilgi verilir. Yolcu için varış noktasında da ayrıca ambulansın beklemesi ve doğrudan hastaneye transferinin sağlanması gerekir. Acil durumlarda sedyeli yolcunun tahliye edilme usulü de ayrıcabir düzeenleme ile belirlenmiştir.
Referanslar
European Aviation Safety Agency, (2015). Carriage of Special Categories of Passengers 2014 (1): 32; European Aviation Safety Agency, (2019). Air Operations PART-CAT, Md. GM2 CAT.OP.MPA.155(b) ; International Air Transport Association, (2013). Cabin Oberations Safety Best Practice Guide. s. 158 Kanada: IATA; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (2015). SHT-ENGELSİZ: Engelli veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Havayolu Yolcuları Talimatı, (24.11.2015); Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (2017). Uçuş Operasyonlarına Yönelik UsulEsaslar Talimatı (SHT – OPS) EK 4: CAT. (15.09.2017); Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, (2013). Yolcu Hizmetleri. s.58-59 Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, (2016). Gözetim ve Yönetim Hizmeti Kitabı. Ankara: Art Ofset Matbaacılık Ltd. Şti.