Rutin Temizlik ve Bakım
Kavram Hijyen
-
2019
İşlerin belirli zaman aralıklarına göre yapılması için gruplandırılmasına zamana göre temizlik denilmektedir. Zamana göre temizlik, rutin (günlük) temizlik ve periyodik (haftalık, aylık, sezonluk) temizlik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Rutin temizlik, her gün rutin olarak aynı zamanda yapılan, temel temizliği koruyucu temizliktir. Rutin temizlik; eşyaların düzenlenmesi, yatakların yapılması, banyonun temizliği, havluların değiştirilmesi, odanın tozunun alınması, çöp kutusunun boşaltılması, zemin temizliği, toz alınması, arızalarının takibi gibi işlerin günlük olarak yapılmasını ve takibini içermektedir.
Rutin temizlik, günlük olarak yapılan ve düzenli olarak tekrarlanan temizlik işleri olup, temizliği daha yapılabilir ve daha yönetilebilir hâle getirmek için önemlidir. Rutin temizlik yapılan alan ve yüzeylerin temizliği için yapılan tüm faaliyetlerin önceden planlanmış ve bunların çalışanlara hem yazılı olarak hem de sözlü olarak bildirilmiş olması gereklidir. Bir plana bağlı gerçekleştirilen temizlik programları sürekli takip edilmekte ve sonuçlanan işlere ait rapor günlük olarak dosyalanmaktadır.
Rutin temizlik genel olarak; çöp-döküntü ve kirlilerin toplanması, mekanlara çeki düzen verilmesi, toz alma, süpürme, paspaslama, tuvalet ve banyo işleri içermektedir. Yüzeylerin özelliğine göre rutin temizlik; kuru, ıslak ve hijyenik olarak yapılmaktadır ve bu temizlikleri yaparken; elektrik süpürgesi, zemin yıkama makineleri, moplar, toz bezleri, fırça-faraş, çeşitli temizlik kimyasalları kullanılmaktadır.
Konaklama işletmelerinde odaların rutin temizliği ile ilgili işlerin programlanması şu şekilde yapılmalıdır: Kat arabasının ve kullanılacak ürün ve malzemelerin hazırlanması, boş ve dolu odaların tozlarının alınması, odaların havalandırılması, müşteriye ait eşyaların düzenlenmesi, kirli çamaşırların toplanması, yatakların yapılması, banyonun temizliği, zemin temizliği, kat ofisinin temizliği, kirlilerin teslim edilerek, temizlerin teslim alınması, odaların teknik olarak (arıza vb.) kontrol edilmesidir.
Konaklama işletmelerinde genel alanların rutin temizliği ile ilgili işlerin programlanması şu şekilde yapılmalıdır: Housekeeper, her bir çalışan için günlük çalışma çizelgesini oluşturur, çalışanlar günlük çalışma çizelgesine not (eksik işler, arızalar vb.) alarak, görev bitiminde imzalayarak şefine teslim eder. Genel alanların rutin temizliğinde kullanılan en eski yöntemlerden biri moplamadır. Bu yöntem, kuru olarak uygulanabildiği gibi temizlik amaçlı kimyasallar ile ıslak ve nemli olarak da kullanılır. Banyo, WC ve lavaboların temizliği çok sayıda kişinin kullanması sebebiyle özellikle hijyen açısından son derece önemlidir. Genel alanların (lobi-salonlar vb.) havalandırılması, çöp ve küllüklerin dökülmesi- temizlenmesi, halı kaplı yüzeylerin süpürülmesi, hem yatay yüzeylerin hem de dikey yüzeylerin ve aksesuarların tozunun alınmasıdır.
Referanslar
Martin S. (2004). How to Keep House. Londra: Elwin Street Ltd; OTED. (2003). Konaklama İşletmeleri, Yataklı Tedavi Kurumları, İş ve Alışveriş Merkezleri, Temizlik İşletmelerinde Housekeeping (İkinci Baskı). İstanbul: Yılmaz Ofset; Seymen O., Erdem B. ve Gül Karagöz M. (2008). Konaklama İşletmelerinde Çağdaş Kat Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Sezgin O. M. (2000). Konaklama İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi (Geliştirilmiş ikinci baskı). Ankara: Gazi Kitabevi; MEGEP. (2011). Konut Temizliği. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Aile ve Tüketici Hizmetleri Modülü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Akoğlan Kozak M. (2017). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi (On birinci baskı). Detay Yayıncılık: Ankara.