Özel Tesis

Konaklama Tesisi Otel

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te ayrı kategori olarak değerlendirilen konaklama işletmelerinden biri de özel tesislerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 42. maddesine göre ise “Özel tesisler; yapı, sokak, doğa, sanat, tarih gibi özelliklerden biri bulunan deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile nitelikli hizmet sunulan ve/veya özgünlük, üstün hizmet, ulusal veya uluslar arası şöhret gibi nitelikleri nedeniyle işletme özelliği arz eden, deneyimli ve konusunda eğitimli personel ile nitelikli hizmet sunulan tesisler” şeklinde tanımlanmaktadır.

Özel tesis turizm işletmesi belgesi taleplerinde, tesis özelliğine ilişkin ayrıntılı görsel ve yazılı doküman ile Bakanlığa başvurulmaktadır. Tescilli kültür varlığı niteliğindeki yapılarda gerçekleştirilenler dışındaki özel tesislere turizm yatırımı belgesi verilemez.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel tesisler için yapılan tanımlama küresel anlamda yapılan butik otel kavramını karşılar niteliktedir. Özel tesisler, küresel perspektifte incelendiğinde, butik otel kavramıyla benzeşen bir anlam içermektedir. Ancak özel belgeli otelleri butik otellerden ayıran bazı nitelikler mevcuttur. Bu ayırıcı niteliklerden biri, özel belgeli otellerin Bakanlık tarafından desteklenmeleri ve Bakanlık onayı ile hizmete açılmalarıdır. Bununla birlikte bu tesisler, faaliyet gösterdikleri alanda ulusal veya uluslararası en az beş yıllık markaya ya da üne sahip olmalı ya da yerel, ulusal, başka uluslara ait kültürleri yansıtma özelliğinden birine sahip olması gerekmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaklaşımı irdelendiğinde Butik Otel ve Özel Tesis kavramlarının, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde, yıldız sınıflandırmalarını tamamlayıcı iki ek sınıf olarak tanımlandığı görülmektedir. Diğer bir ifadeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir yıldızdan beş yıldıza kadar getirmiş olduğu sınıflandırmanın, butik otelleri ve özel tesisleri kapsamayacağı düşüncesiyle; yeni iki sınıf belirleyerek bu tip konaklama işletmelerini Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde belgelendirme yoluna gitmiştir. Fakat bu iki kategori içerisindeki benzerlikler de sektörde bu iki kategorinin anlam kargaşası yaşamasına ve her ikisinin de aynı kategoriymiş gibi kullanılmasına neden olmaktadır.

Referanslar

Dursun, M. (2016). Butik Otel Sektörü ve Rekabet Analizi: Daphnis Otel Örneği, Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6 (2/1): 162-182 .