-
2020
Balmumundan yapılmış heykellerden oluşan ilk müze Londra Madam Tussauds Müzesi’dir (1835). Türkiye’de İstanbul ve Eskişehir gibi illerde çeşitli balmumu heykelleri müzeleri bulunmaktadır. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile birlikte gerçekleştirilen ortak projeyle açılan Özdilek Vakfı Balmumu Heykel Müzesi, 22. 09. 2017’den beri İstanbul’da, Özdilek Alışveriş Merkezi’nde faaliyetlerini sürdürmektedir. Şehrin kültür ve sanat ortamına katkı sağlayan bu müzeyi pazartesi dâhil hafta içi ve hafta sonu 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret ederek yüzden fazla balmumu heykeli yakından görme fırsatı yakalanmaktadır.
Türk siyaset, sanat, medya ve iş dünyasına damgasını vurmuş isimlerin görülebileceği müzenin en önemli eseri Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykelidir. Atatürk’ün yanı sıra aile üyeleri olan Latife Hanım, Makbule Hanım, Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Bey ile Kurtuluş Savaşı Mücadelesi’nde önemli yerleri olan Rauf Orbay, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Fahrettin Altay ve Mehmet Akif Ersoy gibi silah ve fikir arkadaşlarını da sergide görmek mümkündür.
Atatürk döneminden sonra Türk siyaset dünyasında önemli yere sahip Hüsamettin Cindoruk, Mustafa Balbay, İlker Başbuğ, Cemal Gürsel, Kenan Evren, Celal Bayar, Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Devlet Bahçeli, Cevdet Sunay, Turgut Özal, Kemal Kılıçdaroğlu, Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit gibi isimler de müzede yer almaktadır.
Siyasetin yanı sıra Enver Aysever, Ahmet Hakan, Yalçın Bayer, Mehmet Yakup Yılmaz, Ayşe Arman, Güneri Civaoğlu, Taha Akyol, Ali Sirmen, İlhan Selçuk, Emre Kongar, Pınar Türenç gibi medya dünyasından isimler ile Bülent Eczacıbaşı, Hüseyin Özdilek, Cemallettin Saran, Mehmet Ali Aydınlar, Aydın Doğan, Suna ve İnan Kıraç, Vehbi, Rahmi ve Mustafa Koç gibi iş adamlarını da müzede görmek mümkündür.
Müzedeki balmumu heykellerin vücut ölçüleri, birebir gerçeği yansıtmakta olup yüzleri gerçeğe uygun olarak tasarlandı. Türk sanat dünyasında önemli yer etmiş film karakterlerinden bazıları özleştiği tiplemelerdeki kıyafetleri ile temsil edilmektedir. Kara Murat filmi ile Cüneyt Arkın, Hababam Sınıfı ile Adile Naşit, Kapıcılar Kralı ile Kemal Sunal, babacan işadamı tavırları ile bilinen Hulusi Kentmen, yediden 70’e programıyla Barış Manço ve Asmalı Konak dizinden oynayan Şerif Sezer dizideki kıyafetleri ile müzededir. Ayrıca, bazı sanatçılar icra ettikleri sanat alanında kullandıkları nesneler ile tasvir edilmiştir. Bedri Baykam tuvali, Aşık Veysel sazı ile işlenirken kalp-damar uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez doktor kıyafetleri sergilenmektedir.
Müziğin usta isimleri Zeki Müren, Fazıl Say, Suna Kan, Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Erol Evgin; yazarlar Aziz Nesin, Nazım Hikmet Ran, tiyatro ve sinema sanatçıları Levent Kırca, Müjdat Gezen, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Erdal Özyağcılar, Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Zihni Göktay, Şener Şen, Tarık Akan, Rutkay Aziz; gazeteciler Emin Çölaşan, Uğur Dündar, Yılmaz Özdil ve efsane spor adamı Süleyman Seba’nın heykelleri de yine müzede görülebilmektedir.