Ottomania: Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları Sergisi

Etkinlik Sergi

(İstanbul, 12 Nisan 2012 – 6 Haziran 2012)

Sergi, 12. 04. 2012 – 6. 06. 2012 tarihleri arasında, Türk-Osmanlı sivil mimarisinin geç dönem örneklerini bünyesinde barındıran, İstanbul’da yer alan Yıldız Sarayı kompleksi içinde, sultan Abdülaziz Han tarafından inşa ettirilmiş olan Büyük Mabeyn Köşkü’nde gerçekleştirildi.

Dünyanın sayılı maket, diorama ve çeşitli askeri objelerini kapsayan, özellikle Birinci ve İkinci Dünya savaşlarına ait savaş malzemelerinden oluşan özel bir koleksiyona sahip Nejat Çuhadaroğlu’nun, bir kısmı yurtdışından satın aldığı koleksiyonundaki eserlerden oluşan sergide, 1453-1923 yılları arasını kapsayan Osmanlı dönemi içerisinde; İstanbul’un Bizans İmparatorluğu’ndan alınması, Kırım Savaşı, Plevne Savaşı ve Çanakkale, Kafkas, Gelibolu, Galiçya ve Orta Doğu cephelerini kapsayan Birinci Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’nın önemli tarihsel olayları, maketlerle, orijinal boyutlu, 100’ün üzerinde cansız mankenle ve dioramalarla canlandırıldı. Gerçek tarihi olayların ve hikâyelerinin üç boyutlu modellenerek yapıldığı dioramaları içeren sergide; askeri üniformalar, kemer, yelek ve cepkenler, madalyonlar, armalar, bayraklar, ok uçları, ok, yay ve sadak, pala, hançer, kılıç, kama ve bıçaklar ile kınlar, kalkanlar, cenbiye, barutluk, fişeklik, tabanca ve tüfekler, silah temizleme gereçleri, matara, dürbün, sigara tabakaları, Kur’an-ı Kerim muhafazası gibi çeşitli etnografik eserler sergilenmiştir. Sergide XIV.-XVI. yüzyıl ve XVI.-XVIII. yüzyıl Osmanlı tımarlı sipahisi, XV.-XVI. yüzyıl Osmanlı yeniçerisi, XVI.-XVII. yüzyıl Orta Doğu bölgesi Osmanlı yeniçerisi, XVII.-XVIII. yüzyıl Balkan bölgesi Türk akıncısı ve Balkan-Rumeli bölgesi yeniçerisi, XVIII. yüzyıl Osmanlı yeniçerisi gibi askeri figürler ve XVII.-XVIII. yüzyıl başıbozukları (düzensiz askerler) dönem üniformaları ya da giysileri ile miğfer/başlık kuşanmış; askeri teçhizatını donanmış olarak yer almıştır. Bu dioramik figürler, XV.-XIX. yüzyıl arasını kapsayan dönemde Osmanlı Ordusu'ndaki askeri grupların, özellikle yeniçerilerin üniformalarının ve askeri teçhizatının zaman içerisindeki değişimini gözler önüne sermesi bakımından önemlidir. Özellikle hançer, kılıç, kama, tabanca ve tüfekler ile diğer pek çok etnografik eser, Türk-Osmanlı maden işleme tekniklerini ve motif dünyasını yansıtması açısından sanat tarihsel değer arz eder. Sergideki dioramalar arasında, Çanakkale Savaşı’na katılan, üniforma ve teçhizatlarını kuşanmış Anzak ve İngiliz askerlerinin canlandırıldığı figürler de dikkat çeker. Ottomania: Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları Sergisi, dünyada günümüze değin gerçekleştirilen savaş temalı diğer sergiler arasında yerini aldı.

Referanslar

Besnier, S. (1987). Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü, Rölöve-Restorasyon Dergisi 6, 187-202; Çuhadaroğlu, N. (2012). Ottomania: Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları. İstanbul: Yıldız Sarayı Vakfı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çuhadaroğlu, N. (2012). Ottomania: Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları. İstanbul.