Orman Banyosu
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Coğrafya
-
2019
Orman atmosferinde beş duyumuzla ormanla ve doğayla bağlantı kurmak demektir. 1980’lerde Japonya’da geliştirilmiş ve Japon tıbbında koruyucu sağlık bakımı ve iyileştirilmesinin köşe taşı haline gelmiş durumdadır. Orman banyosu denildiğinde ilk etapta ormanda bir banyo yapmak gibi bir anlam akla gelse de aslında ormanda bilinçli bir yürüyüş yapmak, ağaçların gücünün etkisini hissetmek ve algılamak kastedilmektedir; buna orman yürüyüşü de denilebilir. Orman banyosundaki ana fikir şudur: Bir insan sadece doğal bir bölgeyi ziyaret ederse ve rahat bir şekilde yürürse, sakinleştirici, canlandırıcı ve iyileştirici faydalar elde etmektedir.
Orman banyosu konusunda çok sayıda çalışması bulunan ve bu konuda temel bir eser veren Dr. Qing Li (2018) kitabında orman banyosunun, bir ormana yapılan kısa, keyifli bir ziyaret olduğunu ve doğal bir aromaterapi şeklinde kabul edildiğini belirtmektedir. Ayrıca eserinin 38. sayfasında orman banyosunun insan sağlığına etkilerini şu şekilde sıralamıştır: “Orman banyosu kan basıncını düzenler, stresi azaltır, kalp ve damar sağlığını iyileştirir, kandaki şeker seviyesini dengeler, hafıza ve konsantrasyonu geliştirir, Depresyonu yok eder, hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda odaklanma kabiliyetini arttırır, enerji seviyesini arttırır, vücudun doğal öldürücü hücrelerinin sayısında artış sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir, anti kanser proteini üretimini arttırır, kilo vermeye yardımcı olur”.
Orman banyosu, 1982 yılında Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından ortaya çıkartıldı ve Bakanlık, ormanda sıklıkla zaman geçirmenin, sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olacağını vurguladı. Temiz hava, egzersiz ve çevrenin bilinçli olarak algılanması, bedeni ve zihni rahatlatmaktadır. Japon kültürü ile bütünleşen orman banyosu, sadece insanların orman içinde yaptığı bir yürüyüş olmayıp yürüyüş esnasında sakin, rahat ve uyanık bir bilinç ile çevreyi algılamayı ve deneyimlemeyi içermektedir. Bakanlık bu amaçlar doğrultusunda ulusal sağlık programı başlatmış ve ilk çalışma sahası olarak Nagano’da bulunan Akasawa Ormanlarını seçti. Akasawa, batıda Ontake Dağı’ndan ve doğuda, Orta Alpler’in en yüksek zirvesi olan Kiso-komagatake’den kar suları ile beslenen nehirleri ile Japonya’nın en güzel üç ormanından biri olarak kabul edilmektedir. Orman, Japon Selvi ağaçları veya Hinoki olarak bilinen ve boyu 35 metreyi bulan ağaçlardan oluştu.
Nisan 2006 ayında Liyama, Japonya’da orman terapi sertifikası alan ilk yer olmuştur. Liyama’nın ormanlarının yeşil şifa gücü, bilimsel olarak çok çeşitli çalışmalarla kanıtlandı. Japonya’da şu anda her birinin özel sağlık özelliklerine sahip olduğu kanıtlanmış 62 sertifikalı orman terapisi alanı mevcuttur her yıl 2,5 ila beş milyon kişi bu alanlardan faydalanmaktadır.
Çağımızda hızla gelişen teknolojinin olumsuz psikolojik ve fizyolojik etkileri en çok çocuklarda kendini göstermektedir. Dört duvarın arasında sıkışıp kalan, günlerini (televizyon, tablet, telefon) elektronik araçlar üçgeninde geçiren çocukların hiperaktivite, dikkatsizlik, obezite gibi fiziksel ve ruhsal problemlerle karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Bu sorunların aşılması amacıyla birtakım araştırmalar yapılmış ve çocukların doğada daha çok zaman geçirerek, doğayla bağ kurmalarının onların fiziksel ve ruhsal sağlıkları için iyileştirici etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Japon araştırmacılar, kentin gürültüsünü ve stresini geride bırakarak doğada geçirilen bir orman banyosunun sağlığı arttırıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadırlar. Buna ek olarak, son yıllarda yapılan çalışmalar, orman banyosunun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de katkıda bulunduğunu ve böylelikle beyaz kan hücrelerinin üretiminin uyarılmasından dolayı kanserle savaşmak için kullanıldığını gösterdi.
Japon araştırmacılar orman banyosunun olumlu etkilerinden birinin de ağaçların kokusundan geldiğini tespit ettiler. Birçok ağaç kendi yaydıkları aromatik kimyasallarla bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Buradaki önemli etken bitkilerin salgıladığı ve onları çürümeye ve böceklere karşı koruyan Phytoncide adı verilen ahşap özü maddesidir. Bu madde, ağaçlarda, bitkilerde ve bazı meyve ve sebze çeşitlerinde bulunmaktadır. Ormanda geçirilen zamanda solunan havanın içerisinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren bu madde de teneffüs edilmektedir.
Orman banyosunun sadece oksijen açısında zengin nefes alma imkanı sunması bile önemli bir fırsattır. Bu sayede kan basıncını, anksiyeteyi ve stres hormonlarının seviyesini azalmakta, buna bağlı olarak insan kendini rahatlamış hissetmektedir. Doğa ile temas etmek, fiziksel, duygusal ve zihinsel esenliği arttıran olumlu etkileri tetiklemektedir.
Referanslar
Arway, C. G. (2018). The Biophilia Effect (A Scientific and Spiritual Exploration of the Healing Bond between Humans and Nature). Louisville: Sounds True; Clifford, M. A. (2018). Your Guide to Forest Bathing (Experience the Healing Power of Nature). Newburyport: Conari Press; Li, Q. (2018). The Japanese Art and Science of Shinrin-Yoku Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness. New York: Viking Press; Li, Q. (2019). Forest Bathing - How Trees Can Help You Find Health and Happiness, Agriculture and Human Values, 36 (2): 367-368; Tsunetsugu, Y., Park, B. ve Miyazaki, Y. (2010). Trends in Research Related to “Shinrin-yoku” (Taking in the Forest Atmosphere or Forest Bathing) in Japan, Environmental Health Preventive Medicine, 15: 27–37.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Clifford, M. A. (2018). Your Guide to Forest Bathing (Experience the Healing Power of Nature). Newburyport: Conari Press; Li, Q. (2018). The Japanese Art and Science of Shinrin-Yoku Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness. New York: Viking Press.