Önemli Bir Rekreasyonel Aktivite Formu Olarak Kamping ve Kamping Alanları Planlama İlkeleri Üzerinde Bir Araştırma
Araştırma Rekreasyon
-
2019
Doç. Dr. Nizamettin Koç tarafından yapılan Önemli Bir Rekreasyonel Aktivite Formu Olarak Kamping ve Kamping Alanları Planlama İlkeleri Üzerinde Bir Araştırma başlıklı çalışma, 1977 yılında turizm ve rekreasyon alan ve faaliyetlerinden kamp ve kampingler üzerinde uluslararası olarak diğer ülkelerde yayınlanan eserlerden yararlanarak kamp alanları oluşturulması konusunda çeşitli konu ve sorunlara değinerek kamp alanlarıyla ilgili ilkelerin ortaya koyulmasını amaçladı. Araştırmada Türkiye’de kamping anlayışı ve mevcut kuruluşlar hakkında kısa bilgiler derlenerek, 1975-1977 yılları arasında bazı kuruluşlar incelenerek Avrupa’daki örneklerle karşılaştırıldı.
Araştırma raporu, giriş bölümünün ardından kamp alanlarına yönelik öncelikle kamp ve kamping kavramlarının tanımlanması, kamp faaliyetlerinde temel amacın açıklanması ve kampingin tarihsel gelişimi hakkında kısa bilgilerin verildiği çalışma, yöntem, araştırma sonuçları, tartışma, Türkçe ve Almanca özetin sunulduğu başlıklardan oluşmaktadır. Araştırma sonuçlarının yer aldığı üçüncü bölümünde kamp ziyaretçileri ile kamping ilişkileri ziyaretçi, kamp ve kampinglere özgü çeşitli özellikler arasındaki ilişkiler açısından incelendi. Kamping tiplerinin belirtildiği üçüncü bölümde ayrıca kamping alanlarının planlama ilkeleri kampingler için kuruluş yeri seçimi, alan büyüklüğü, alanda yer alan üniteler, oyun-spor alan ve tesisleri, yeşil alan ve kitleler, ulaşım araçları için yeterli saha genişliği, su ve enerji ihtiyacı ile yapı ve yapı malzemeleriyle ilgili ilkeler olmak üzere sekiz alt başlıkta sunuldu. Araştırmada ayrıca incelenen yayınlara dayalı olarak Batı Almanya, Danimarka ve Türkiye’den kamp alanları planlama örneklerine yer verilmekle birlikte Türkiye’de kamp alanına ilişkin dernek bilgisi ile kampların bölgelere göre dağılımlarına yer verildi. Araştırma tartışma ve özet, Almanca özet kısımlarıyla tamamlandı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları’nın 670 numaralı yayını olarak raporlanan araştırmada Türkiye ve karşılaştırılan ülkelerde kampingler işletmecilik ve kamping yaşantısı hakkındaki bilgiler kapsamında çeşitli çalışma ve yayınlara dayalı olarak kamping alanlarında yer seçiminden, yerleşme, yoğunluk, üniteler arası kombinasyon ve mesafeler, çeşitli ihtiyaçlara yönelik altyapıyla ilgili konu ve sorunlara ilişkin ilkelerin belirlenmesi amaçlandı. Ayrıca Türkiye’deki örneklerin durumu incelenerek Avrupa’daki örneklerle karşılaştırıldı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Koç, N. (1977). Önemli Bir Rekreasyonel Aktivite Formu Olarak Kamping ve Kamping Alanları Planlama İlkeleri Üzerinde Bir Araştırma. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 670.