Oda Temizliği

Kavram Konaklama Tesisi Hijyen

Konaklama işletmelerinde müşteri odalarının temizliğinin etkili ve zamanında yapılması, müşteri memnuniyetinin sağlanması ve dolayısıyla iyi bir işletme imajının yaratılmasında önemlidir. Hijyenik ve temiz bir oda müşterinin kaldığı otelde en çok dikkat ettiği unsurların başında gelmektedir. Oda temizliği, alanında eğitim almış kat hizmetleri personeli tarafından yerine getirilmektedir. Çıkış yapmış müşteri odalarının temizliği, konaklaması devam eden müşteri odasının temizliği ve VIP (çok önemli kişi) odaların temizliğinde farklılıklar bulunmaktadır. Çıkış yapmış bir müşteri odasının temizliğinin işlem basamakları şu şekilde belirtilebilir:

- Kapıya üç kez vurularak “kat hizmetleri” diye seslenilir. Biraz bekledikten sonra pas anahtarı ile içeriye girilir. Kapı açık tutulur ve kapı koluna “oda temizleniyor” kartı asılır.

- Perdeler ve pencereler açılır. Demirbaş ve hasar kontrolü yapılır, arızalar tespit edilerek kat şefine bildirilir. Unutulmuş eşya olup olmadığı kontrol edilerek varsa en kısa zamanda kat şefine bildirilir.

- Servis boşları (tepsi, tabak, bardak vb) dışarıya çıkarılır. Çöpler boşaltılır. Kirli çarşaf ve havlular toplanır. Varsa ilave yatak veya bebek yatağı odadan çıkarılarak yerine götürülür.

- Balkon süpürülür ve paspaslanır.

- Yatak yapımına geçilir. Yatak yapımında çift çarşaf veya nevresim kullanılır. Alez (yatak koruyucu) kontrol edilerek değiştirilir. Alt çarşaf dikişler altta kalacak ve ortalanmış bir şekilde yatağa serilir. Üst çarşaf dikişleri üstte kalacak şekilde serilir. Üzerine yatak baş tarafında bir yastık boyu boşluk bırakılarak battaniye serilir ve üst çarşafın fazlalığı battaniyenin üzerine çevrilir (ya da battaniye nevresime geçirilir). Yatağın üst köşesinden başlanarak sırasıyla tüm köşelerde önce en alttaki malzemeden başlanarak zarf işlemi yapılır. Yatak örtüsü serilir. Yastık kılıfı yastığa geçirilir ve yatağa yerleştirilir. Örtünün baş tarafındaki fazlalık yastık üzerine sarılarak yatağa estetik bir görünüm verilir. Yatak yapma işlemi tamamlanır.

- Banyo temizliğine geçilir. Varsa banyodaki dağınıklık toplanır. Rezervuara basılarak dezenfektan uygulanır ve iki-üç dakika nüfuz etmesi için beklenir. Bu arada küvet veya duş teknesi temizlik maddeleriyle ovularak temizlenir, durulanır ve kurulanır. Sonra tekrar klozete dönülerek klozet temizlenir. Lavabo ovularak temizlenir, durulanır ve kurulanır. Ayna, saç kurutma makinesi, kapı kolları gibi diğer alanlar temizlenir. Temiz havlular, tuvalet kağıdı ve buklet malzemeleri banyoya yerleştirilir. Eksikler tamamlanır. Zemin silinerek banyo temizliği tamamlanır.

- Eğer oda suit odaysa, oturma odası ve/veya mutfak varsa bu bölümler temizlenir.

- Koltuklar ve yerler vakumlanır. Dolap ve çekmece içleri dahil olmak üzere toz alınır.

- Kırtasiye ve diğer müşteri için eşantiyon malzemeleri yerleştirilir.

- Son kontroller yapılır ve odadan çıkılır.

Oda temizliği yapılırken; yüzeyin cinsine göre ayrı araç-gereç ve malzeme kullanılmasına, dolap üstleri, kapı kolları, pencere kenarları gibi tüm detayların atlanmadan temizlenmesine, kişisel güvenlik önlemlerinin alınmasına, müşterinin kişisel eşyalarının karıştırılmamasına, mümkün olduğunca sessiz çalışılmasına dikkat edilmelidir.

Referanslar

Aytemiz Seymen O., Erdem B. ve Gül (Karagöz), M. (2017). Konaklama İşletmelerinde Çağdaş Kat Hizmetleri Yönetimi (Örnek Kat Hizmetleri Otomasyon Modülü) (Altıncı baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Çiçek, D. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları (El Kitabı) M. Akoğlan Kozak (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık; Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1996). Kat Hizmetleri. Ankara: Yorum Matbaası.