Müşteri-Turist Rehberi Sözleşmesi

Hukuki Alanına Giren Konular Sözleşme

Hem turist rehberleri hem de ziyaretçiler turlarını gerçekleştirmeden önce karşılıklı bir antlaşmaya varıp bir sözleşme imzaladıklarında gerçekleştirilecek olan tur daha kesin ve yaşanabilecek mağduriyetleri giderebilecek düzeyde olmaktadır. Müşteri-rehber sözleşmesi ve rehber-acenta sözleşmeleri 2012 tarihinde yayımlanan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince zorunlu olan, rehberlerin hizmet sağlama durumlarında kullanılacak iki sözleşme örneğidir (haklı sebeplerden dolayı bu sözleşme tur esnasında yapılacak denetimlerde mağdur olmamak amacıyla e-posta, faks, telefon mesajı ve benzeri yollarla yapılabilir; ancak geçerli mazeret sona erdikten sonra en geç yedi gün içerisinde bu sözleşme yazılı olarak imzalanmak durumundadır).

Müşteri-Turist Rehberi Sözleşmesi, turist rehberlerinin aldıkları tur karşılığında karşı taraf ile yapmış oldukları bir antlaşma üzerine yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme, turist rehberine ait kişisel bilgileri, ziyaretçilere ve tura ait detaylı bilgileri içermektedir. Tarafların bu sözleşmeyi imzalamasıyla resmi olarak turun gerçekleştirilme planı da belirlenmiş olur. Müşteri-Turist Rehberi Sözleşmesi şu an için sadece Türkçe ve İngilizce dillerinde düzenlenmiş olup bu sözleşmenin ilerleyen dönemlerde farklı dillerde de düzenlenmesi planlanmaktadır. Bu sözleşmede yazan turist rehberliği ücreti belirlenen taban ücretten az olamaz. Bu zorunlu sözleşme için, sözleşme örneği hazırlanması yükümlülüğü kanun ve meslek yönetmeliği gereğince Rehberler Birliği’ne aittir ve Rehberler Birliği’nin hazırladığı sözleşme örnekleri geçerlidir. Sözleşme yapmayan taraflara ise cezai yaptırım uygulanmaktadır.

Bu sözleşmenin varlığı her iki tarafında mağduriyet yaşamasını önlemek amacına dayanmaktadır. Örneğin; rehber için oluşabilecek mağduriyet rehberin son anda iptal yaşaması ya da Rehberin tur sonrası ücretini alamaması olabilmektedir. Bu durumda önceden yapılan müşteri turist rehberi sözleşmesinin varlığı bu mağduriyetin giderilmesinde yardımcı olabilecektir. Aynı zamanda bu sözleşme ziyaretçilerin de rehber tarafından mağdur olmasını engellemeye yardımcı olmaktadır. Turist rehberleri bazen çeşitli sebeplerle turlarını son dakika iptal edebilmektedirler. Bu sebepler bazen iş etiğine uymayan durumlardan (daha yüksek ücretli turları tercih edip elinde bulunan tura gitmeme ya da başka bir rehberi gönderme gibi) kaynaklanabilmektedir. Ya da bazen oldukça ciddi konular sebebiyle (ölüm, sakatlanma, vb gibi sağlık sebepleri) olabilmektedir. Sebep her ne olursa olsun turun gerçekleşememesi durumunda eğer önceden yapılan bir sözleşme mevcut ise ziyaretçilerin mağduriyeti giderilmeye çalışılmaktadır. Tur esnasında mağduriyetin telafisi için sözleşmenin varlığı tur sonrasında turun o rehber tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine dair bir kanıt oluşturmaktadır.

Referanslar

İRO. (t.y.). Acente Rehber Hizmet Sözleşmesi, http://iro.org.tr/tr/76-page-acente-rehber-hizmet-sozlesmesi.aspx, (Erişim tarihi: 15.05.2019); TUREB. (2019). Rehber Taban Ücretleri, http://tureb.org.tr/tr/Page/Detail/64, (Erişim tarihi: 15.05.2019).