Lavanta Turizmi
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Lavanta, Lamiaceae familyasından yarı çalımsı bir formda olup bir metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Latince adı, temizliği çağrıştıran aromaya sahip olması nedeniyle, yıkama anlamına gelen, Lavare den gelmektedir. Dünya genelinde çoğu Akdeniz bölgelerinde yetişen yaklaşık 39 tane lavanta türü bulunmaktadır.
Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Türkiye’de lavanta üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Lavanta ilk defa 1975 yılında köye getirildi ve 30 aileye 15’er kök şeklinde dağıtılarak üretimine başlandı. Nispeten kolay ekimi ve mütevazı arazi ve iklim şartı gereklilikleri, çiftçileri lavanta yetiştirmeye teşvik etmiştir.
Lavanta bölgede özellikle haziran ayı içerisinde çiçeklenmekte ve kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün boyunca devam etmektedir. Çiçeklenme döneminde köy adeta mor renge boyanmaktadır. Ağustos ayında ise lavanta hasadı başlamaktadır. Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, diğer yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarafından yürütülen Gelecek Turizmde Projesi çağrısı kapsamında Proje Lavanta Kokulu Köy adlı proje 2016 yılında gerçekleştirildi. Bu proje kapsamında Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 93’ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantanın ürün çeşitliliğinin sağlanması, yerel halkın gelir elde etmesi, bölgedeki iş olanakları ve girişimcilik potansiyelinin artırılması amaçlandı. Kuyucak Köyü, son yıllarda kırsal turizm faaliyetleri ile yöreye çok sayıda turist çekmektedir. Lavanta üretimi ve lavanta tarlalarıyla beraber bölgeye tur otobüsleri ile yoğun bir şekilde gelen turistler, mor rengin hâkim olduğu tarlada lavanta toplayıp bol bol fotoğraf çekmektedirler.
Referanslar
Akşap, Y. (2018). Gastronomik Bir Değer Olarak Lavanta, Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1): 32-41; Bozok, D., ve Karaman, R. (2018). Isparta Lavantasının Kırsal Turizm Kapsamında Swot Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi: Kuyucak Köyü Örneği, International Journal of Social and Economic Sciences, 8 (2): 27-33; Giray, F. H., Kadakoğlu, B., Çetin, F., ve Bamoi, A. G. A. (2019). Rural Tourism Marketing: Lavender Tourism in Turkey, Ciência Rural, 49 (2): 1-15; Şapcılar, M. C., Güngören, F., ve Büyükşalvarcı, A. (2018). İç Kontrol Sisteminin Bir Alt Unsuru Olan Bilgi ve İletişimin Alternatif Turizme Etkisi: Isparta Turizmi Üzerine Nitel Bir Araştırma, Journal Of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 32 (1): 349-395.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Gelecek Turizmde (2019). http://www.gelecekturizmde.com/lavanta-kokulu-koy/ (Erişim tarihi: 07.11.2019); Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). https://isparta.ktb.gov.tr/TR-183615/siz-hala-lavanta-kokulu-koyu-gormediniz-mi.html, (Erişim tarihi: 10.11.2019).