Kuzey Antalya Turizm Kenti

Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinin sınırları Bakanlık teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmektedir. Amaç; sınırları belirlenmiş olan söz konusu tarihi ve kültürel açıdan önem arz eden yerlerin yanı sıra yüksek turizm potansiyeline sahip yörelerin; korunması, kullanılması ve belirli plan çerçevesinde sektörel kalkınma ve gelişimlerinin sağlanması için değerlendirilmesidir.

Bu kapsamda sınırları belirlenmiş olan ve önemli turizm potansiyeline sahip bölgelerden biri de Kuzey Antalya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’dir. Türkiye turizminin önemli destinasyonlarından biri olan Antalya; 29° 20’ - 32° 35’ Doğu boylamları ve 36° 07’ - 37° 29’ Kuzey enlemleri koordinatı ile Türkiye’nin güneybatısında yer almaktadır. Antalya, kuzeyinde Toros Sıradağları’nın yanı sıra Burdur ve Isparta illeri, güneyinde Akdeniz, doğusunda Mersin, Konya ve Karaman illeri, batısında Muğla ili ile komşudur.

22. 10. 2004 tarihli 2004/83328 sayılı Bakanlar Kurulu karar ile Kuzey Antalya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı, 06. 01. 2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi. Güneyde; Kepez Belediyesi, Varsak Belediye’sinin kuzeyinde bir bölüm ve Antalya Büyükşehir Mücavir Alanı yer alırken, kuzeyde; Antalya Platosu’nun, Toros Sıradağları eteklerine yakın kısmı, batıda; Döşemealtı Belediyesi ve Yeşilbayır Belediyesi sınırlarının bir bölümünü de içine alan Antalya’yı Burdur’a bağlayan karayolu ve doğuda; Antalya’yı, Isparta’ya bağlayan karayolu arasında yer alan 30 bin hektarlık bir alan, Kuzey Antalya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarını oluşturmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kuzey Antalya Turizm Kenti Projesi kapsamında belirlenen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Birinci Aşama Uygulama Alanı ve İkinci Aşama Uygulama Alanı olarak iki alt bölgeye ayrılmıştır. Bölgenin alt bölgelere ayrılması ile uygulama aşamasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Birinci Aşama Uygulama Alanı içinde yer alması öngörülen unsurlar arasında; golf alanları, temalı parklar, fuar ve kongre merkezleri, içerisinde F3 pisti, kapalı spor salonları, tenis kordu, sporcu sağlığı merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, motosiklet, bisiklet ve off-road pistlerinin de yer aldığı spor parkları, eğitim ve kültür merkezleri, film stüdyoları, uluslararası gençlik köyü ve festival alanı bulunmaktadır. Kuzey Antalya Turizm Kenti Projesi’nin temel amacı; Türkiye kıyı turizminin önemli bir destinasyonu olan Antalya’nın, kıyılarındaki mevcut turizm baskısını azaltacak bir alternatif ve kıyı turizmi ile bir bütün haline gelerek turizm faaliyetlerinin yılın tamamına yayılmasını sağlayacak bir turizm kenti oluşturmaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya Büyükşehir Belediyesi (2019). Kuzey Antalya KültürTurizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Antalya İli, Kepez İlçesi Toplu İşyerleri 1/5000 Ölçekli Nazım1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Açıklama Raporu, https://www.google.com/search?q=antalya+bel.tr&oq=antalya+bel.tr&aqs=chrome..69i57j0l3j69i60l2.5140j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8, (Erişim tarihi: 09.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırımİşletmeler Genel Müdürlüğü) (2019a). Kuzey Antalya Turizm Kenti, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9781/kuzey-antalya-turizm-kenti.html, (Erişim tarihi: 09.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırımİşletmeler Genel Müdürlüğü) (2019b). KTKGB ve Turizm Merkezleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9669/ktkgb-ve-turizm-merkezleri.html, (Erişim tarihi: 09.10.2019); Taşçıoğlu, G. S. (2016). Sürdürülebilir Turizm İçin Stratejilerin Geliştirilmesi: Kuzey Antalya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.