Kuran ve El Yazmaları Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Osmangazi, Bursa, 2019 - )

Şu an müze binası olarak kullanılan bina, XV. yüzyılın başlarında Sultan II. Murat tarafından Muradiye Medresesi olarak inşa edildi. O dönemde eğitim kurumu olarak hizmet verdi. Medrese binası revaklı, açık avlulu ve tek eyvanlı erken Osmanlı medrese planına sahiptir. Ortasında mermerden sekizgen havuz bulunmaktadır. Medrese binasında 14 öğrenci hücresi mevcuttur. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon sonucunda müze olarak Ocak 2019 yılında ziyarete açıldı. Binada yer alan odalar sergi mekânları olarak kullanılmaktadır. Müzede on odada çeşitli eserler sergilenmektedir. İlk bölümde Kuran-ı Kerimden çeşitli örnekler, rahleler, Hz Osman ve Hz. Ali’ye nispet edilen Mushaf’ı Şerifler sergilenmektedir. İlk bölümde ayrıca dört halife devri ve Kuran-ı Kerim, son peygamber Hz. Muhammed ve son kitap Kuran-ı Kerim şeklinde bilgilendirici panolar yer almaktadır. İkinci oda da alem, Kabe-i Muazzama çevresinden alınan kum, XIX. yüzyıl Kabe-i Muazzama örtüleri, XIX. yüzyıl Kuran-ı Kerim cüzleri, ibrikler, çeşitli el yazması Kuran-ı Kerim örnekleri, pirinç buhurdanlık, rahleler, XIX. yüzyıl Ravza-i Mutahhara Örtüleri, XIX. yüzyıl kutsal emanetler bohçası sergilenmektedir. Üçüncü oda da Hüsn-i Hat anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümde kufi yazıyla yazılmış çeşitli ayetlerden örnekler, sedef kakmalı ahşap hat sandıkları, cam hokka, Kuran-ı Kerim okuma çubuğu, pirinç divit, bambu kalem, cava kalem gibi eserler mevcuttur. Dördüncü bolümde tezhip, minyatür ve ebru sanatı anlatılmaktadır. Bu sanatlardan pek çok eserler bu bölümde sergilenmektedir. Beşinci bölümde kufi hatla yazılmış eserler, şerbet takımları, Emeviler ve Abbasîler Devrinde İslam yazısı gibi eserler yer almaktadır. Bahçesinin duvarlarında da çeşitli yazılarla yazılmış ayetler yer almaktadır. İlk girişte bahçenin karşısında XVIII. yüzyıl 1. Murat Hüdavendigar’ın Sanduka örtüsü sergilenmektedir. Altıncı bölüme gelindiğinde İslam yazısının tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verilmektedir. İbrikler, Taş Baskı Kuran-ı Kerimler, rahleler ve kufi ayetler yer almaktadır. Yedinci bölümde erken, klasik ve geç dönemde yazı sanatı ve yazı sanatı ustaları anlatılıyor. Sekizinci bölümde ise Bursa Ulucami hat yazıları ve hattatları anlatılmaktadır. Dokuzuncu bölümde ibrik ve çeşitli modellerde XIX. yüzyıla ait seccadeler sergilenmektedir. Son bölümde sufî hakkında bilgiler verilmekte ve XX. yüzyıl hadis-i şerif, Kuran-ı Kerimler ve sülüs tipinde yazılmış eserler sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019). Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi Broşürü, Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları; Bursa Müze (2019). Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi, https://www.bursamuze.com/muradiye-medresesi-kuran-ve-el-yazmalari-muzesi-990/, (Erişim tarihi: 01.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bursa Müze (2019). Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi, https://www.bursamuze.com/muradiye-medresesi-kuran-ve-el-yazmalari-muzesi-990/, (Erişim tarihi: 01.12.2019).