Kültürlerarası Yönetim

Kavram Sosyoloji Yönetim ve Organizasyon

Kültürlerarası yönetimi tanımlamak için genel yönetim tanımını kültür bileşenini de içerecek şekilde genişletmek gerekir. Bu nedenle kültürlerarası yönetim, bağlamı oluşturan farklı kişi, grup, kurum, kuruluşların kültürel etkisine karşın profesyonel anlamda amaca ulaşabilmek için uygulanan yönetim anlamına gelir. Bu yönetim, kültürel çeşitliliğe sahip grup, kurum ya da kuruluşun belirlenen amaca ulaştırılması için yapısının ve iş süreçlerinin düzenlenmesi, yönetimi ve geliştirilmesini içerir.

Kültürlerarası yönetim, farklı kültürlere mensup birey ya da gruplarla ve/veya bir işletme/örgütlenme içinde çeşitli yönetim düzeylerindeki kültür farklılıklarını verimlik ve insani açıdan uygun şekilde yönetmek için gerekli bilgi, beceri, sezgi ve yetenek bileşimini ifade eden bir kavramdır. Kültürlerarası yönetim, genel olarak yönetimin ve özel olarak uluslararası yönetimin ayrılmaz parçası olarak kabul edilir. Kültürlerarası yönetim, uluslararası çalışma grupları, farklı kurumsal yapılanmalar, küresel ölçekte farklı mesleki işlev ve donanımlara sahip çalışma grupları, çeşitlilik gösteren grupların motivasyonu, farklı kurum kültürlerini içeren kuruluşlar, yeni ya da daha önce kullanılmayan iletişim yöntem ve teknolojilerinin uygulanması, küresel düzeyde insan kaynakları sistem ve uygulamaları söz konusu olduğunda başarının temel anahtarı olarak ortaya çıkar.

Yeni dünya pazarının sadece uluslararası değil aynı zamanda ve daha çok kültürlerarası bir nitelik kazandığı dikkate alındığında kültürlerarası yönetim her geçen gün önemini artırmaktadır.

Genel yönetimin kültürle bağlantısı akademik platformda tartışılmakta olan bir konudur. Bazı araştırmacılar yönetimle yerel kültürler arasındaki sıkı ilişkiyi vurgularken bazıları küreselleşme ile birlikte gerçekleşen üniversalizmden söz etmekte ve zamanla yerel/ulusal kültürler arasındaki diffüzyon/kültürleşme ve benzeşme sonunda iş dünyası ve pazarlarda önemini yitireceğini ileri sürmektedir. Kültürel değişme süreçlerinin özellikle maddi olmayan alanlarda çok yavaş gerçekleştiği dikkate alındığında sözü edilen tartışmaların sonuçlarını beklemeden genel yönetimin kültürel farklılıkları da dikkate alacak şekilde tanımlanması ve yöneticilerin kültürel farklılıklara duyarlılıklarının geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkar.

Yararlanılan Kaynaklar

Jacob, N. (2003). Intercultural Management (Birinci baskı). Londra: Sterling; Koch, E. (2012). Interkulturelles Management. Konstanz/Münih: UVK Verlagsgesellschaft; Jürgen Rothlauf. (2015). A Global View on Intercultural Management: Challenges in a Globalized World. De Gruyter Oldenbourg; Sargut, A. S. (2015). Kültürler arası Farklılaşma ve Yönetim, Ankara: İmge Yayınevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sargut, A. S. (2015). Kültürler arası Farklılaşma ve Yönetim. Ankara: İmge Yayınevi.