Kilyos’ta Turizm

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Kilyos, Avrupa yakasında İstanbul’a yaklaşık 30 kilometre mesafede Karadeniz kıyısında yer almaktadır. İstanbul halkının en çok ilgi gösterdiği mesire yerlerinden biridir. Belgrad Ormanları’nın içinden geçilerek ulaşılan Kilyos, özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğramaktadır. Kilyos’un eski adı Kumköy’dür. Kumköy adı ise botanik açıdan zengin kumullarından gelmektedir. Yaz ve kış ayrı bir güzel olan Kilyos, İstanbulluların balık yemek, piknik yapmak, denize girmek, uzun sahillerinde uzun yürüyüşler yapmak ve koylarda yalnız kalmak için tercih ettikleri tanınan bir beldedir. Kilyos gezilecek yerler denildiğinde ise ilk akla gelen yerler Kilyos Kalesi ve tarihi çınar ağacıdır. Tarihi eserler olarak Kilyos Kalesi dışında köy içinde bulunan ve Cenevizliler dönemine ait olduğu sanılan üç su terazisi, sahildeki XVIII. yüzyıldan kalma ve günümüzde balıkçılar tarafından kullanılan taş İskele, kayıkhane ve tahlisiye binaları göze çarpmaktadır.

Kilyos’ta yerleşim eski çağlarda başladı. Küçük bir balıkçı Köyü olarak rağbet görmüştür. Daha sonra Roma İmparatorluğu'nun döneminde büyüme göstermiştir. Roma İmparatorluğu dağılınca Bizans topraklarına katılan bu güzel belde, coğrafi konumu sebebiyle denizcilikle uğraşan bölge medeniyetlerinin paylaşamadığı bir yer haline gelmiştir. Cenevizliler de bu bölgede bir süre hakimiyet kurdular. Haçlı Seferleri döneminde bölgede yaşanan belirsizlik sonrasında, Osmanlı hakimiyetiyle rahatlık bulan Kilyos, levanten nüfusuyla gelişme göstermiş, kozmopolit bir yerleşim merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde Sarıyer’e bağlanan Kilyos, 1960’lardan sonra turizm açısından gelişme göstermiş, o dönemin İstanbul sosyetesinin en bilinen dinlenme mekanına dönüşmüştür.

Kilyos Kalesi: Tarihi IV. ve V. yüzyıllara uzanan Kilyos Kalesi Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Bizanslılar tarafından savunma amaçlı olarak yaptırılmıştır. Bizanslıların etkisini yitirdiği dönemde Cenevizliler kaleyi almış ve burada uzun süre kaldılar.

Tarihi Çınar Ağacı: Bir nevi anıt ağaç olan tarihi çınar ağacının İstanbul’un fethi anısına dikildiği rivayet edilmektedir. Kilyos Kalesi alanında bulunan ağacın boyu 28 metre, ve çevresi de 34 metre. Ziyaretçilerin fotoğraf çektirdikleri bir yerdir.

Kilyos Plajları ve Beachler: Kilyos plajları deniz sörfü için çok uygundur. Kilyos’ta bulunan beach clublar ise, harika kumsalları, güneşlenme terasları, çim alanları, kite board, katamaran, wind surf, beach volley ve beach soccer gibi plaj aktiviteleri ile birlikte İstanbul’un popüler günübirlik deniz tatili ve dinlence merkezleri konumundadır.

Bir balıkçı beldesi olan Kilyos’ta sahil kenarı ve otellerin restoranlarında her damağa ve bütçeye uygun tatlar bulmanız mümkündür. Aynı zamanda Kilyos’ta deniz kenarında, etkileyici manzaralar eşliğinde tatil yapabileceğiniz irili ufaklı otel bulabilme imkanınız vardır. Bu özellikleriyle beldenin kısa süreli tatil yapmak isteyenler için ideal bir yer olduğu ifade edilebilir.

Referanslar

Demircan, S. (2011). İstanbul Tarihi ve Turistik Noktalar Rehberi. Ankara: Arkadaş Yayınevi; Gezimanya (2020). Kilyos Plajları, https://gezimanya.com/istanbul/gezilecek-yerler/kilyos-plajlari, (Erişim tarihi: 28.09.2020); Gezi-Yorum (2020). İstanbul Kilyos, https://www.gezi-yorum.net/istanbul-kilyos/, (Erişim tarihi: 29.09.2020); İstanbul Gezi Rehberi (2020). Kilyos Gezi Rehberi (Gezilecek Yerler, Aktiviteler, Plajlar + Tavsiyeler), https://istanbeautiful.com/tr/kilyos-istanbul/, (Erişim tarihi: 30.09.2020); Kilyos.org (2020). İstanbul Kilyos Hakkında (Nerede? Tarihi, Aktiviteler), https://kilyos.org/kilyos-hakkinda/, (Erişim tarihi: 30.09.2020).