Kent Otel (Bursa)

Konaklama Tesisi Otel

(Bursa, 1968 - )

Kent Otel, 1968 yılında yapımı ve inşaatı bir aile şirketi olarak finanse edilen konaklama tesisidir. Otel, Bursa’nın en önemli merkezi olan Osmangazi ilçesinin Heykel Meydanı’nda Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. En önemli özelliği ise Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi sonrasında 1399 yılında tamamlanan dünyaca ünlü Ulu Camii’nin ve 1492 yılında, II. Bayezıt tarafından İstanbul’daki cami ve medreselere gelir sağlamak amacıyla yaptırılan Koza Han’ın tam karşısında hizmet vermesidir.

Kent Otel 1968 yılında kurulmuş olmasına rağmen, geniş vizyona sahip yöneticileri sayesinde zamana ayak uydurarak yapısı belli aralıklarla güncellendi ve modern mimari yapısı ile otel tasarımını sürekli yenilendi. Ayrıca, 1968 yılında butik otel olarak hizmete başlayan Kent Otel günümüzde üç yıldızlı olarak hizmetini sürdürmektedir. Böylelikle yapmış olduğu yenilikler ile otelin gelişimini iyileştirerek sürekliliğine katkı sağlamıştır.

Kent Otel yedi kat olarak inşa edildi. Bu yedi katın; beş katında odalar, bir katında otel restoranı, giriş katında önbüro departmanı ve lobi bulunmaktadır. Kent Otel 48 standart oda, beş suite oda ve iki kontaminasyon odası olmak üzere toplamda 55 oda ve 110 yatak kapasitelidir. Kent Otel'in mutfak kapasitesi 100, restoran kapasitesi 100 kişiye göre tasarlanmıştır.

Kent otelleri tanım olarak; şehrin merkezinde ve kısıtlı bir arazi üzerinde konumlanan, genellikle kısa süreli konaklamalar için tercih edilen, genellikle konfor standartlarını ve teknolojik altyapı sunan ve konaklama haricinde gelir sağlayacak fonksiyonların minimumda çözüldüğü oteller olarak bilinir. Bugün dünya turizminin geldiği noktada; özellikle kültür ve kongre turizminin önem kazanmasıyla kent turizminin önemi ve kent turizmi faaliyetlerinin hacmi de giderek artmaktadır. Dolayısıyla kent otelleri, sözü edilen tüm turizm tesisi sınıflandırmalarına kıyasla önemi daha çok artan bir turizm işletmesi türüdür. Bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizde otelin müşterileri çoğunlukla kültür turizmi kapsamıyla kenti ziyaret eden yabancı turistlerden oluşmakla birlikte iş, sağlık veya eğitim amacıyla gelen yerli ve yabancı turistlerden oluştuğu söylenebilir.

Kent Otel, özellikle Bursa’nın tarihi mekanlarının tam merkezinde yer alması itibariyle stratejik olarak da önemli bir konuma sahiptir. Özellikle Bursa hakkında gezginler ve şairler tarafından söylenmiş olan önemli sözler olarak tarihe geçen; Evliya Çelebi ruhaniyetli şehir, Dr. Bernard en hoş güzellikleri sunan köşe, Clement Huart yolculuk zahmetine değer kent, Dr. Osman Şevki dünyanın en dilber ovası, Ahmet Hamdi Tanpınar zekanın kemal halinde sıhhati, Richard Pockocke farklı ağaçlardan oluşan renk cümbüşü, George William bütünüyle şark, tümüyle büyüleyici gibi sözlerle anılması itibariyle de, otel olarak böylesi önemli bir kentin tam tarih merkezinde bulunması, Kent Otel’i daha da önemli hâle getirmektedir.

Kent Otel kentin tarihi mekanlarından olan Ulucamii, Kapalıçarşı, Kozahan, Yeşil Camii, Yeşil Türbe, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Bursa Surları ve Tophane gibi tarihi mekanlara; aynı zamanda alışveriş merkezleri, kafeler, bar ve restaurantlara; ayrıca sanat galerileri, sinemalar, tiyatrolar ve kitapçılara yürüyüş mesafesindedir.

Kent Otel belge ve kimlik değeri açısından incelendiğinde; Bursa’da, turizm cazibesi olarak öne çıkabilecek tarihi ve kültürel değerler açısından önemli bir otel fonksiyonunu benimsemiş işletme olarak ön plana çıkmaktadır. Bu yönüyle işlevsellik, süreklilik, modernlik ve özgünlük değerlerini bir arada taşımaktadır. Otelin belge değeri, toplumun sosyal ve kültürel yaşamını mekân ile bütünleştirmesiyken; kimlik değeri, otelin kentsel belleğinin bir parçası olmasıdır. Otel mimari açıdan değerlendirildiğinde, otelin yapıldığı dönemin tasarım anlayışını yansıttığı görülse de günümüze uygun restorasyon ve teknolojik altyapısına sahip olmasıyla da modern bir yapı örneği sergilemektedir. Otel işlevsel değer açısından ele alındığında ise, otelin faaliyet gösterdiği yıllar için ağırladığı müşterilerinin gereksinimlerini karşılayabildiği anlaşılmaktadır. Öyle ki Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye üç yıldızlı oteller kategorisinde 1996 yılında Altın Anahtar ödülüne layık görüldü. Diğer yandan, kendisine çağdaş toplumda bir yer bulabilmesi otelin süreklilik değerini gösterirken, mimari açıdan güncel tasarım ilkeleri ile uygulama tekniklerini kullanması bakımından da otelin modernlik ve özgünlük değeri söz konusudur.

Kent Otel günümüzde küresel düzeyde yaşanan COVİD-19 salgınına rağmen, halen güncellemelerini devam ettirerek hizmet anlayışında sürekliliğini korumaktadır. Özellikle kent odaklı olan kent turizmi ve kültür turizmi kapsamında hizmet veren Kent Otel, çevre ve sağlık konularına oldukça önem vermektedir. Kent Otel 2021 yılının Ocak ayı itibariyle faaliyetlerine gelişimini sürdürerek devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bursa Günlüğü (2018). Bursa Büyükşehir Belediyesi Dergisi, 1 (3); Bursa İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bursa; https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/koza-han, (Erişim tarihi: 02.01.2021); Kaplanoğlu R. ve Cengiz İ. (2008). Bursa Kent Rehberi, Bursa; Özer, K.G.. (2017). Kent Otellerinin Yer Seçimi Kriterleri ve Arazi Kullanimi ile Olan Etkileşimi: İstanbul Anadolu Yakasi Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.