İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Turizm Enstitüsü
Araştırma Merkezi ve Enstitü
(İzmir, 1964 - ?)
-
2020
İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak kuruldu (1964). Kuruluş amaçları arasında; a) araştırmalar yaparak yayınlamak ve bu nevi çalışmaları ihtisas öğretimine intikal ettirmek, b) turizm endüstrisinin kısa ve uzun süreli problemleri üzerinde akademik etütler yapmak, araştırmalarda bulunmak, c) turizm işletmelerinin yüksek kademesinde çalışacak uzmanın sahibi idarecileri yetiştirmek, c) turizm işletmeciliğine yatırım yapmak isteyen kamu ve özel sektör temsilcilerine önderlik eder, yatırımlarla ilgili çalışmaları izlemek, d) turizmle ilgili bütün çalışmalarda ilgililere görüşlerini bildirmek, e) özel ve kamu işletmelerinde çalışanların bu konulardaki bilgilerini geliştirmek ve yükseltmek için, memleketimizde ve dışarda yayınlanmış kitap, mecmua, broşür, tebliğ gibi enstitü çalışmaları ile ilgili her türlü vesika ve eserleri toplayarak bir arşiv ve kitaplık meydana getirmek ve e) her türlü imkân ve vasıtalarla, toplumda olumlu turizm zihniyetinin yerleşmesine yardımcı olmak yer almaktadır.
Turizm Enstitüsü’ne üye olabilmek için; a) İzmir iktisadi ve Ticari ilimler Akademisinin Reisi ve Ekonomi, İşletme Ekonomisi, Maliye, Ekonomik Coğrafya Kürsülerinin öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olmak, b) diğer İktisadi ve Ticari ilimler Akademileri İle Üniversitelerin ve iktisadi ve Ticari ilimler özel Yüksek Okullarının aynı kürsülerinde çalışan ve aynı unvanları taşıyan elemanları arasında bu müesseselerden gösterilecek adaylardan Enstitü Yönetim Kurulunca seçilmiş olmak, c) Türkiye’de turizm işletmeciliği ve turizm ekonomisi konularında yazı, eser ve pratik çalışmalarıyla temayüz etmiş kimseler arasında Enstitü Yönetim Kurulunca seçilmiş bulunmak ve d) Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın izmir Temsilcisi, Vilâyet, Belediye, Borsa, Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Otelciler Sendikası, Restoran ve Eğlence Yerleri Sendikaları, Seyahat Acentaları Birliği, Devlet Hava Yolları, Denizcilik Bankası, Devlet Karayollarınca seçilenler arasından Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edilen birer temsilci olmak gerekmekteydi.
Kuruluşunu izleyen tarihlerde Turizm Enstitüsü’ne yönetici olarak Dr. Hasan Olalı atandı. O dönemde üniversitede yaşanan bazı öğrenci olaylar dolayısıyla, enstitü kayıtları tamamlanmış ve dersler belirlenmiş olmasına karşılık, enstitünün açılışı ertelendi. İlerleyen dönemlerde enstitü tekrar açılamazdı. Kâğıt üzerinde kalan enstitü yalnızca birtakım kitap, broşür yayın çalışmalarını yayımladı.
Referanslar
Olalı, H. (2018). Hasan Olalı. (Görüşen E. Doğantan). İçinde; Kozak, N. (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri Cilt - V: Turizm ve Otelcilik Eğitim Kurumlar (ss. 25-41). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası; Resmi Gazete (5 Aralık 1964, Sayı: 11874).