İTK Uşakizade Köşkü

Müze Müze Ev

(Göztepe, İzmir, 2002 - )

İzmir’in Göztepe semtindedir. İzmir Özel Türk Koleji (İTK), bünyesinde yer alan köşk, 2002 yılından bu yana bir anı evi olarak faaliyet göstermekte ve ziyaretçi kabul edilmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın son başkomutanlık karargâh binası olan köşk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın nikâhlarına da tanıklık etmiştir. Atatürk beş ayrı ziyaretinde konaklamış ve hayatının 91 gününü bu köşkte geçirmiştir. Uşakizade Köşkü, Uşakizade Sadık Bey tarafından 1860 yılında yaptırıldı. Uşakizade Ailesinin yazlık evi olarak kullanılan köşk; bodrum dâhil, üç katlıdır. Köşkün bodrum katında kiler ve görevli odası bulunuyor; birinci katta giriş holü, yemek salonu, başoda ve misafir odası; ikinci katta ise dört yatak odası ve iki oturma odası yer almaktadır. Uşakizade Köşkü, 1951 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nin kurucusu Bahattin Tatış tarafından Latife Hanım’dan kiralandı ve 1991 yılına kadar kurumun eğitim faaliyetlerinde kullanıldı. 1979 yılında Tatış Ailesinin mülkiyetine geçen köşk, 1998-2001 yılları arasında restore edildi. 2002 yılında ise anı evine dönüştürüldü.

İTK Uşakizade Köşkü, iki kat ve sekiz bölümden oluşuyor. İlk katta başoda, misafir odası ve yemek salonu bulunuyor. İkinci katta ise yatak odası, sergi salonu, tarih kitaplığı, sembolik çalışma odası ve atölye odası yer alıyor. Başoda, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ziyaretleri sırasında çalışma odası olarak kullandığı odadır. Gazi Paşa bütün görüşmelerini, temas ve kabullerini, toplantılarını bu odada yaptı. Oda 1924 yılında Cumhuriyet’in ilk milli bankası olarak kurulan Türkiye İş Bankası’nın kuruluş kararının alındığı oda olması açısından da önem taşıyor. Misafir odası, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ziyaretleri sırasında konuklarının ağırlandığı odadır. Halide Edip, Yakup Kadri, Falih Rıfkı gibi dönemin önemli simaları; bu odada ağırlandı. Oda, ilk Türk kadın tiyatro sanatçısı Bedia Muvahhit’in Gazi Mustafa Kemal Paşa’dan sahneye çıkma ilhamını aldığı oda olması açısından da önem arz ediyor. Odada bulunan bir vitrinde, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın kullandığı eşyalar da sergileniyor. Yemek salonu ise, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve eşi Latife Hanım’ın 29 Ocak 1923 tarihinde nikâhlarının kıyıldığı oda olma özelliğini taşıyor. Yatak odası, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın yatak odası olarak kullandığı odadır. Bu odada Gazi Paşa’nın kullandığı yatak örtüsü, yastık kılıfı ve kahve fincanı sergileniyor. Sergi salonunda Oğuz Tatış’a ait gümüş takı koleksiyonu yer alıyor. XIX. ve XX. yüzyıl ile tarihlenen söz konusu koleksiyon, Anadolu’nun kültür zenginliğini gösteriyor. Tarih kitaplığı, İzmir Özel Türk Koleji Atatürk Kitapları Koleksiyonu’nda yer alan 3.000’e yakın kitabın bulunduğu odadır. Sembolik çalışma odası, ziyaretçilerin hatıra fotoğrafı çektirebilmeleri için sembolik olarak dekore edilmiş bir odadır. Atölye odası, anaokul ve ilkokul yaş grubundaki ziyaretçiler için özel olarak tasarlanmıştır ve müze eğitimi çalışmaları için olanak sunuyor.

Referanslar

Andiç, I. ve ark. (2017). Yarınlarda Var Olmak. İzmir: Özel Türk Koleji Eğitim ve Kültür Yayınları; Gürel, A. (2015). Uşakizade Köşkü. İzmir: Özel Türk Koleji Eğitim ve Kültür Yayınları; Gürel, A. ve Akçiçek, E. (2018). Uşakizade Köşkü’nden Çankaya Köşkü’ne Latife Mustafa Kemal. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları; Gürel, C. N. (2018). Uşakizade Köşkü’nde Sahnelenen Bir Tiyatro Oyunu ve Düşündürdükleri, Kardelen, (Şubat 2018): 10-15.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

İTK Uşakizade Köşkü (2019). Tarihçe, http://www.usakizadekosku.com/Sayfalar/tarihce.aspx, (Erişim tarihi: 15.08.2019).