İstasyon Şefi

Ulaştırma İşletmeciliği İş ve Meslek Demiryolu Yolcu taşımacılığı

Uluslararası mutfak hiyerarşisi, alanyazında istasyon şefleri Chef de Partie (Kısım Şefi) olarak isimlendirilmektedir. Her istasyon şefi mutfağın belirli bir bölümün işletilmesinden sorumludur. Mutfağın büyüklüğüne göre her istasyonundan sorumlu tek bir şef olabileceği gibi kısım şeflerinin aşçıları veya yardımcıları bulunabilir. Kendi bölümleri ile ilgili olarak, mesleki bilgilerinin ve tecrübelerinin çok iyi durumda olması gerekmektedir. Bölümünde çalışan personeli çok iyi motive edebilmeli ve yönlendirebilmelidir. Her bölüm kendi kısım şeflerinin denetiminde ve kontrolünde üretimlerinden; kısım şefleri aşçı başına veya aşçı başı yardımcılarına karşı sorumludur. Sorumlu olduğu bölümdeki konumu aşçıbaşının mutfaktaki konumuna benzetilebilir. Menüde bölümü ile ilgili yer alan her türlü yemeğin üretiminden sorumludur. Bölüm çalışanlarının eğitimi de öncelikle bu kişinin görevidir. Kendi bölümleri ile ilgili mesleki bilgilerinin çok iyi olması beklenmektedir. İstasyon şefleri; sos, balık, garnitür, çorba, ızgara, soğuk, ordövr ve pastane bölümü şefi olarak sıralanabilir.

Sos şefi, mutfakta kullanılan tüm sıcak sosların hazırlanmasından, büyük ve küçükbaş hayvanların, av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerin pişirilmesinden sorumludur. Sos içerisinde pişirilen sıcak yemeklerin üretiminden sorumludur. Balık bölümü şefi, her türlü balık ve deniz ürünlerinin temizlenmesi, porsiyonlanması ve pişirilmesinden sorumludur. Garnitür şefi, genellikle sebze ve yumurtalardan sorumlu aşçı olarak tanımlanmaktadır. Çorba şefi, çeşitli çorbaların hazırlanmasından sorumludur. Izgara bölümü şefi, ızgara ve benzeri yemekleri hazırlayan aşçıdır. Soğuk bölümü şefi, aynı zamanda depo, kasap ve balık bölümlerinin de idarecisidir. Ordövr şefi, büyük ziyafetlerde ve çeşitli yemeklerde çok değişik soğuk ve sıcak ordövrler hazırlarlar. Pastane bölümü şefi, pasta, tatlı ve dondurma aşçısıdır. Bununla birlikte pastane büfesinin kurulmasından sorumludur. Her istasyon şefinin görevlerinin ve uzmanlık alanlarının birbirinden farklı olduğu, görev ve sorumluluklarının da farklı olduğu görülmektedir. İstasyon şefleri ise aşçı başı yardımcısı (Sous Chef) ve Aşçı başına (Chef de Cuisine) karşı sorumludurlar.

Referanslar

Aktaş, A. ve Özdemir B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Editör: A. Sökmen). Ankara: Detay Yayıncılık, https://jobs.morningadvertiser.co.uk/article/kitchen-hierarchy-different-chef-titles-explained/, (Erişim tarihi: 02.11.2019).