İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Havacılık Yönetimi

(İstanbul, 2016 - )

Havacılık yönetimi alanında bilgili ve yetkin bireyler yetiştirmek, yerli ve yabancı sivil havacılık sektörünün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla 2016-2017 akademik yılında eğitim vermeye başladı. Misyonu “Türkiye’de sivil havacılık sektörünün gelişim hızına paralel olarak artan uluslararası sivil havacılık standartlarına uygun olarak yetiştirilmiş, sektörün ihtiyacı doğrultusunda ileri düzeyde bilgi ve beceriye sahip, yabancı dil bilen kalifiye eleman yetiştirmektir” şeklinde, vizyonu ise “eğitim kalitesi açısından ulusal ve uluslararası standartlara uygun, sivil havacılık alanında öncü, evrensel değerlere sahip, çağdaş ve dinamik insan gücü yetiştiren bir yüksekokul olmaktır” şeklinde açıklanmaktadır.

Türkiye’de ulusal ve uluslararası sivil hava taşımacılığı sektörüne olan ilgi ve talebin her geçen gün arttığı ve bu artışın dünya genelinin üzerinde seyrettiği vurgulanmaktadır. Son 10 yılda dünya genelinde yüzde 5 oranında büyüme gösteren sivil hava taşımacılığı sektörü, Türkiye’de yüzde 14 oranında artmıştır. Yüksekokul, bu denli hızlı büyüme gösteren sektöre katkı sağlayacak, uluslararası havacılık standartlarına uygun, havacılık teknolojilerindeki gelişmeleri sürekli takip eden, kaynakları etkin kullanma becerisine sahip, ileri düzeyde teorik bilgi ile donanımlı havacılık yöneticileri yetiştirmektedir.

Öğretim süresi dört yıl ve öğretim dili İngilizce olan Havacılık Yönetimi lisans programıyla, sivil havacılık sektörünün yönetim ve işletme alanlarında istihdam edilen, yönetici pozisyonunun gerektirdiği bilgi ve becerilere ek olarak havacılık altyapısına sahip olan, yabancı dil bilen nitelikli personel yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda bölümde işletme ve yönetim ile ilişkili derslere (işletme, muhasebe, pazarlama, ekonomi vb.) paralel olarak havacılık temelli dersler (havacılığa giriş, havayolu pazarlaması, hava taşımacılığı, havaalanı ve donanımı vb.) yer almaktadır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 33 farklı ülkede 250’den fazla Erasmus+ değişim antlaşmasına ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada, Çin, Güney Kore ve Japonya ile ikili değişim programlarına sahiptir. Bu imkanlar doğrultusunda, öğrencilerin geniş uluslararası olanaklara sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Sivil Havacılık Yüksekokulu bünyesinde yer alan Havacılık Yönetimi programı mezunları, havacılık işletmelerinin muhasebe, finansman, pazarlama, uçuş operasyon, kalite ve emniyet gibi alt birimlerinde; havayolu işletmeleri, havaalanı ve terminal işletmeleri, yer hizmetleri işletmeleri, lojistik ve hava kargo işletmeleri ve benzeri sektörle alakalı faaliyet gösteren tüm kuruluşlarda istihdam olanaklarına sahiptirler.

Referanslar

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tanıtım Sayfası (2021). https://www.bilgi.edu.tr/tr/akademik/sivil-havacilik-yuksekokulu/, (Erişim tarihi: 06.05.2021); İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tanıtım Sayfası (2021). https://www.bilgi.edu.tr/tr/akademik/sivil-havacilik-yuksekokulu/havacilik-yonetimi/hakkinda/, (Erişim tarihi: 06.05.2021); İstanbul Bilgi Üniversitesi, Program Yapısı (2021). https://www.bilgi.edu.tr/tr/akademik/sivil-havacilik-yuksekokulu/havacilik-yonetimi/program-yapisi/, (Erişim tarihi: 06.05.2021); İstanbul Bilgi Üniversitesi, Havacılık Yönetimi Aday Bilgi Sayfası (2021). https://aday.bilgi.edu.tr/4-yillik/sivil-havacilik-yuksekokulu/havacilik-yonetimi/, (Erişim tarihi: 06.05.2021); İstanbul Bilgi Üniversitesi, Uluslararası Olanaklar Aday Bilgi Sayfası (2021). https://aday.bilgi.edu.tr/sayfa/uluslararasi-olanaklar/, (Erişim tarihi: 06.05.2021).