İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Havacılık Yönetimi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Havacılık Yönetimi

(İstanbul, 2013 - )

İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde havacılık alanında öğrenciler yetiştirmeye 2013 yılında Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümü ile başladı. 2013 yılında Sivil Havacılık ve Ulaştırma İşletmeciliği olarak 60 kontenjanla açılan bölüm, 2016 yılında ismi değiştirilerek Havacılık Yönetimi oldu. 2020 yılına kadar toplam 85 mezunu olan bölümün ilk mezunları 2018 yılında verildi. Eğitim – öğretim dili İngilizcedir. Dört yıllık lisans eğitimi verilen bölüm de hazırlık sınıfı mevcuttur. Öğrenciler öncelikli olarak hazırlık sınıfını okumaktadır. Hazırlık sınıfı için yapılan İngilizce sınavından geçerli notu alan öğrenciler, direkt olarak birinci sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedir.

Bölümün temel amacı; sektörün gerektirdiği nitelikte ve havacılık alanında güncel bilgilere sahip, donanımlı personel ihtiyacına cevap vermektir. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin her yıl düzenlediği kariyer günleri etkinliklerinde havacılık alanında faaliyet gösteren şirketlere uzun yıllar hizmet etmiş uzman konuklar ile öğrenciler bir araya getirilmektedir. Ayrıca İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Sivil Havacılıkla ilgili olan öğrenci kulüpleri etkinlikleri de her yıl yapılmaktadır. Böylece mezuniyet öncesinde öğrenciler havacılık alanında kapsamlı pek çok konuyu öğrenmekte ve gereksinim duyulan ihtiyaçların farkına varmaktadır. Böyle etkinlikler, profesyonel ağların kurulmasında da önem teşkil etmektedir. Öğrenciler; sektörde ihtiyaç duyulan alanlara ilişkin; Havaalanı Yönetimi, Havacılık Emniyeti, Havacılık Güvenliği, Havacılık Kuralları, Havacılık Hukuku gibi alan derslerinin yanı sıra, Havacılıkta İnsan Kaynakları Yönetimi, Havacılıkta Örgütsel Davranış, Pazarlama ve Finansal Yönetim gibi işletme temelli dersleri de almaktadır. Böylece mezuniyet sonrasında, havaalanlarında ya da havayolu işletmelerinde muhasebe, insan kaynakları, pazarlama, satın alma gibi farklı departmanlarda da görev yapabilmektedir.

Referanslar

2013 ÖSYS Kontenjan Kılavuzu, https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/OSYS/2013%20%C3%96SYS%20KONT%20KILAVUZU%20BASKI%20(Tablo%204)_KB.pdf, (Erişim tarihi:12.01.2021); İstanbul Aydın Üniversitesi Lisans Programları Kontenjanları (2020), https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-univ.php?u=2024, (Erişim tarihi:12.01.2021); https://ubis.aydin.edu.tr/, (Erişim tarihi: 12.01.2020).