Isparta Turizm Eğitim Merkezi (Isparta TUREM)

Eğitim-Öğretim Turizm Eğitim Merkez (TUREM)

(Isparta, 1998 – 2006)

Mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına verilen, Çıraklık Eğitim Merkezi 'nin pansiyon binasında faaliyetlerine başladı (1998). Şehir merkezine dört kilometrelik mesafede bulunan, dört katlı tek bloktan oluşan bir binada faaliyete başlayan TUREM; 20 gündüzlü, 100 yatılı kursiyer olmak üzere toplam 120 kursiyer kapasitesine sahipti. Eğitim merkezinde düzenlenen kurslardan; 1998-1999 döneminden 2003-2004 eğitim dönemi sonuna kadar toplam 564 kursiyer mezun edilmiştir. Turizm sektörüne nitelikli ara eleman yetiştirmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurulan Isparta TUREM’de, turizm işletmelerinde çalışmak isteyen gençlere yönelik; İş garantili ve Ücretsiz Turizm İşletmelerine Personel Yetiştirme Temel Eğitim Kursları adı altında dört branşta (Önbüro, Yiyecek ve İçecek Servisi, Kat Hizmetleri ve Yiyecek Üretimi) mesleki turizm eğitimi programları düzenlenmekteydi. Bu programlarda ana amaç, gereksinim duyulan nitelikli işgücünü kısa sürede yetiştirmekti. Zaman içerisinde değişiklikler göstermekle beraber başvuru koşulları arasında önbüro bölümü için en az lise veya dengi okul mezunu olup bir yabancı dil bilmeleri, diğer bölümler için en az ortaokul (ilköğretim) mezunu olmaları, 21 yaşından gün almamış ve evli olmamaları gerekmekteydi. Seçme sınavları, mülakat ve test olmak üzere iki aşamalı yapılmaktaydı. Sınavın birinci aşamasında, adaylar dış görünüm, sağlık durumu, konuşma yeteneği, kavrama yeteneği, esnekliği, davranışı, iş deneyimi, istediği bölüm hakkında ön bilgisi, meslek isteği gibi konularda genel değerlendirme mülakatına alınmaktaydı ve komisyonca değerlendirilmekteydi. İkinci aşamada Genel Kültür Test Sınavı yapılmaktaydı.

TUREM’lerde her yıl eylül ayında başlayan kurslar 30 haftayı kapsamaktaydı. Genellikle de nisan ayı içerisinde turizm sezonunun başlamasıyla eğitimler tamamlanmaktaydı. Eğitim programı; bir hafta okulda teorik ve uygulamalı eğitim (toplam 16 hafta), bir hafta TUREM’lerin bulunduğu bölgelerdeki işletmelerde staj eğitimi (toplam 14 hafta) şeklinde dönüşümlü olarak sürdürülmekte; teorik dersler; 10, 20 ve 30 kişilik sınıflarda, uygulamalı dersler ise bu amaçla TUREM içerisinde kurulan uygulama mekânlarda gerçekleşmekteydi. Öğretim dönemi arasında bir hafta süre ile dinlenme tatili verilmekteydi. Eğitim boyunca kursiyer bilerek ve isteyerek girdiği bölüm üzerine ağırlıklı branş eğitimi ve mesleki yabancı dil eğitimi görmekteydi. Böylece alınan teorik eğitimler takip eden haftada pratiğe çevrilerek kursiyerlerin daha eğitim dönemindeyken mesleki tecrübe ve pratik kazanma şansına sahip olmaktaydılar. Ayrıca, yatılı okul olduğundan; okulda çıkan sabah kahvaltısı, öğle yemeği ile akşam yemekleri eğiticilerin gözetiminde kursiyerler tarafından hazırlanmakta ve servis edilmekteydi. Uygulama oteli bulunan TUREM’lerde, otel içerisindeki bütün hizmetler eğiticiler gözetiminde kursiyerler tarafından yerine getirilmekte ve böylelikle kursiyerler mesleki deneyim kazanmaktaydı. TUREM’lerde eğitim programları ücretsiz olup, kız ve erkek öğrenciler karma eğitim görmekte, kursiyerlere yatılı eğitim olanağı sağlanmaktaydı. Yatılı kursiyerler; sabah-öğlen-akşam, gündüzlü kursiyerler; öğlen yemeklerinden ücretsiz yararlanabilmektedir. Mezun olan kursiyerlere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başarı belgesi verilmekteydi ve TUREM Müdürlüğü tarafından turizm işletmelerinde işe yerleştirilmekteydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Isparta Turizm Eğitim Merkezi 03. 02. 2006 tarih ve 26069 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5450 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Bağlı Okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na Devredilmesi ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereğince Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Isparta TUREM binası günümüzde Isparta Halk Eğitim Merkezi olarak hizmetlerini sürdürmektedir.