International Federation of Tour Operators (IFTO) / Uluslararası Tur Operatörleri Federasyonu

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yatırımcı/İşletmeci STK Tur Operatörü

(Londra, Birleşik Krallık, 1970 - )

İngiltere merkezli, kitle turizmi odaklı tur operatörlerince 1970 yılının Haziran ayında Londra’da kurulan Uluslararası Tur Operatörleri Federasyonu (IFTO) faaliyet süresi boyunca özellikle sürdürülebilir turizm konusunda öncü rol oynayan bir birlik olarak dikkat çekmektedir. Birliği oluşturan üyeler 90’lı yıllarda büyük çoğunluğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler olmak üzere yılda ortalama 44 milyon turistin uluslararası hareketliliğini sağladı. IFTO, turizm meseleleriyle ilgilenmek için ulusal ve bölgesel yönetimler, hava yolları, otel grupları ve yerel seyahat acentaları ile düzenli olarak görüşmeler sağladı. Tedarikçileri ile birlikte çevre sağlığını koruyarak güvenliğini sağlamak ve turistlerin korunmasına yönelik kriterler geliştirmek için politikalar oluşturmak üzere çalışmalarda bulundu. Birliğin amacı, destinasyonlarda gerçekçi taşıma kapasitesinin belirlenerek bu çerçevede sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıdır. Birlik üyeleri, ticari işletmelerden olsa da öncelikli hedef sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde geleceği inşa edecek bir turizm planlaması ortaya koymaktır. Bu kapsamda özellikle 1980’lerde yoğun turist çeken Akdeniz destinasyonu bölgelerindeki plansız aşırı gelişmiş, çevresel açıdan bozulma sürecine girmiş tatil merkezlerinin hem turizme hem de yerli halka ciddi şekilde zarar vereceğinin farkına varan birlik, ECOMOST (Avrupa Topluluğu Sürdürülebilir Turizm Modelleri) projesi üzerinde çalıştı. İki yıl boyunca geliştirilen ve İspanya ile Yunanistan’ın başlıca turistik bölgelerinde test edilen araştırmaya dayalı model tüm dünyada uygulanabilir şekilde tasarlanmaya çalışıldı. ECOMOST, herhangi bir turizm destinasyonunda uzun vadeli sürdürülebilirlik ve başarı ile ilgili üç basit hedefe dayanmaktadır: birincisi, yerel halkın refahının artması ve kültürel kimliklerini sürdürmesi gerekliliği; ikincisi, varış yerinin potansiyel ziyaretçiler için çekici kalması gerekliliği; üçüncüsü, çevreye verilen zararın en aza indirgenmesi ve mümkün olduğunca ters çevrilmesidir. Birlik, 2010 yılında görevlerini Avrupa Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Birliği’ne (ECTAA) devrederek Avrupa odaklı çalışmalara yeni birlik çatısı altında, Avrupa Birliği desteğini de alarak devam etme kararı aldı.

Referanslar

McCool, S. F. ve Moisey, N. R. (2008). Tourism, Recreation and Sustainability. İngiltere: Cabi; Middleton, V. ve Hawkins, R. (1998). Sustainable Tourism: a Marketing Perspective. Oxford: Butterworth-Heinemann.