İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü Konferansları
Etkinlik Toplantı
(İstanbul, 1972, 1979-1980)
-
2019 (Güncelleme: 14.02.2024)
İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü, Türkiye'de turizm sektörüne yönelik turizm özelinde eğitim verilmesi gerekliliğinden hareketle, 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kuruldu. Enstitünün kurulması hem turizmle ilgili lisansüstü programların açılmasına ve sektörün bilimsel anlamda desteklenmesine hem de turizm ile ilgili gelişmelerin araştırmacılar tarafından ulaşılabilir olmasına katkı sağladı. Türkiye’de turizm alanının akademik bir disiplin olmasında ve gelişiminde önemli yeri olan bu enstitü, yerli ve yabancı eğitim kurumları ile iletişime geçerek, turizm ile ilgili bir çok kaynağı (film, diapozitif ve her türlü yazılı dokumanı) kütüphane ve arşivinde toplamaya başladı. Diğer taraftan öğretim ve eğitim faaliyetlerini geliştirmek, üniversite dışından olan kişi ve kurumlarla teması arttırmak için çeşitli kurs ve konferanslar gerçekleştirildi. İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü Konferansları, Türkiye’de turizmin gelişmesi amacıyla, konusunda uzman kişiler tarafından turizm konusunda teknik ve bilimsel konularda gerçekleştirilen konferans serisidir. Konferanslarda ele alınan konular daha sonra ilgililerin faydalanması için kitap olarak yayımlandı.
İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü Konferanslarının ilki 1972 yılında gerçekleştirildi. Konferansta sunulan bildiriler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Turizm Eğitimi ve Öğretimi (Prof. Dr. Hasan Olalı),
- Tabiatı Koruma ve Milli Parklar (M. Zeki Bayer),
- Turizmde Konaklama Tesisleri İşletme Sorunları ve İstatistiklerin Değerlendirilmesi (Tekin Ertan),
- Dünya Turizminde Son Gelişmeler (Walter H. Pedersen),
- Türk Turizminin Gelişmesinde Seyahat Acentalarının Rolü (Eli Rozental),
- Sistemli Düşünme ve Turizm Pazarlamasına Uygulanması (Mark Egan).
1979-1980 öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilen konferansta ise daha çok turizmle ilgili kaynak sıkıntısı içinde eksikliği daha çok hissedilen turizm pazarlaması konularına yer verildi. Konferansta sunulan bildiriler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Turizmde Pazarlama Anlayışı (Doç. Dr. Münir Kutluata),
- Turizm Sektöründe Yatırım ve Finansman Güçlükleri (Haşim Gönenç),
- Turizmde Talep ve Maliyet Enflasyonu (Dr. Özen Dallı),
- Turizme Bilimsel Yaklaşım ve Üniversite Öğretiminde Turizm (Tunay Akoğlu),
- Turizmde Otel Hizmetlerinin Özellikleri (Dr. Gülseren Tuncer),
- Turizm Yatırım Projesi Geliştirilmesinde Pazar Araştırması (Dr. Nüzhet Kahraman),
- Turizm Hizmetlerinin Pazarlanmasında Etkinliğin Sağlanması (Mithat Zeki Dinçer),
- Türkiye’de Seyehat İşletmeleri: Bugün ve Yarın (Behlül Üstdiken ve Şükrü Aslanyürek),
- Türk Turizminde Aracı Kuruluşlar (Münir Kutluata),
- Turizmde Satışlara İlişkin Faaliyetler ve Tanıtma Kampanyaları (Alberto Sessa, Çev: Gülsen Tuncer).
Referanslar
Çakır, O. (2019: Türkiye’de Turizm Yüksek Öğretiminde Bir Mihenk Taşı: İstanbul Üniversitesi İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri ve Meslekler (ss. 625-636). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası; İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü Turizm Konferansları – (1972). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları; İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü Turizm Konferansları – 1979- 1980 (1980). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları; https://turizm-iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/bolum/tarihce