Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Havacılık Yönetimi
(Iğdır, 2019 - )
-
2021
Günümüz iş dünyasının önemli sayılabilecek, gelecekte değeri daha da artacak sektörlerden biri havacılıktır. Sivil havacılık sektörü Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gelişmeye başladı. Bu savaşlar sırasında posta taşımacılığı hizmetleri ile askerî birliklerin lojistik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla havayolu taşımacılığı yapılmıştır. Bu tarihten sonra ülkeler için hava kuvvetleri filosuna sahip olmak, askerî ve siyasi gücün bir simgesi oldu. Sivil havacılık sektörünün Türkiye’deki gelişimine bakıldığında, Türkiye’de 2003 yılında havacılık sektörü daha serbest hâle geldi, bu sayede özel şirketlerin kurulmasına olanak sağlandı. Hane halkının ekonomik göstergelerinden biri olan gelir düzeyinin yükselmesiyle havayolu işletmeleri, yeni uçaklar sipariş vererek sektördeki artan talebi karşıladı. Artan tüketici talebiyle birlikte çoğalan havayolu işletmeleri arasında rekabet görülmüş, bu rekabetin en önemli yansıması da uçak fiyatları ile hizmet kalitesindeki iyileşmeye zemin hazırladı. Böylece insanlar; doğudan batıya, kuzeyden güneye kadar en uzak mesafeye varabilmek için büyük çoğunlukla karayolu ulaşımı yerine havayolu ulaşımını tercih etti, Türkiye’deki havaalanlarının illere göre yaygınlığı ile havayolu şirketlerinin uçuş ağlarının çeşitliliği sayesinde iller arası uzak mesafeler yakınlaştı.
2019-2020 akademik eğitim ve öğretim yılında üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin altında Havacılık Yönetimi bölümüne öğrenci alma kararı verildi. Bölümde Genel Hukuk, İşletmenin İlkeleri, Genel Muhasebe, İktisada Giriş, Davranış Bilimleri, Temel Bilgi Teknolojileri ve Matematik gibi işletme ve iktisat alanlarında okutulan sayısal ve sözel ağırlıklı derslerle birlikte Havacılık Yönetimi’nde teknik bilgi gerektiren dersler alanında uzman öğretim elemanlarınca verilmektedir. Türkiye’de lisans düzeyinde bu bölüm bazında gerek örgün gerek uzaktan ve açık öğretime dayalı eğitim-öğretim veren yüksek eğitim kurumları vardır. Ancak, lisans seviyesinde eğitim veren lider üniversiteler içinde Iğdır Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölümü gösterilmektedir.
Havacılık yönetimi, geleceğin en parlak mesleklerinden biri olarak gösterilmektedir. Bu parlak mesleğin sürdürülebilir gelişimi için hem ulusal hem de uluslararası mevzuatların etkisinde ileri inovatif teknolojik gelişmelerin uygulandığı bir sektör olan sivil havacılığın, deneyimli ve deneyimsiz insan kaynağına ihtiyacı vardır. İşte bu insan kaynağı ihtiyacının karşılanabilmesinde lisans düzeyinde Havacılık Yönetimi bölümünün önemli bir rolü bulunmaktadır. Dört yıl (sekiz yarıyıl) boyunca Havacılık Yönetimi ders müfredatındaki dersleri başarıyla verip mezun olan öğrencilerin, kendi girişimleriyle acenta kurmalarının yanı sıra kamu kurumlarında, havayolu ile yer hizmeti veren şirketlerde, tur operatörü şirketlerde, lojistik ve kargo şirketlerinde çalışma seçenekleri bu iş olanaklarından sayılabilir. Havacılık Yönetimi mezunları havalimanları, havayolu şirketleri, kargo şirketleri ve havacılıkla ilgili tüm alt sektörlerde host, hostes, pilot olarak çalışabilmelerinin yanı sıra yer hizmetlerinde hava kontrolörü ve uçuş operasyon yönetimi gibi havacılıkla ilgili yönetici pozisyonlarında önemli görevlerde yer alabilecektir.