-
2019
İlk olarak 1950 yılında açılan Hünkar Lokantası’nın ikinci şubesi 1998 yılında İstanbul’un Etiler semtinde açıldı. Fatih semtinde bulunan ilk şube ise 2000 yılında kapatıldı. Kapatılan en eski şubenin yerine İstanbul’un Nişantaşı semtinde Talip Ügümü’nün oğullarından biri olan Galip Ügümü tarafından dekore edilerek Nişantaşı Hünkar Lokantası açıldı. Böylelikle Hünkar Lokantası, Etiler ve Nişantaşı semtlerine taşınarak esnaf lokantası kavramını farklı bir kulvara taşımayı başardı. Nişantaşı, Etiler, Göztepe ve Bodrum-Yalıkavak olmak üzere dört şubesi bulunmaktadır. Nişantaşı Hünkar Lokantası Türk mutfağının en önemli temsilcilerinden biri olarak ifade edilmekte olup, 35-40 masa kapasitelidir. Etiler şubesi 27-30; Göztepe şubesi 30-32; ve Bodrum Yalıkavak şubesi 47-50 masa kapasiteli olarak hizmet vermektedir.
Geleneksel tencere yemekleri servis edilmektedir. Müşterilerin seçim yapabilmesi için yemekler benmari tezgahına yerleştirilerek sergilenmektedir. Diğer restoranlardan ayıran bir diğer özellik ise aşçılarının lüks restoranlarda olduğu gibi dışarıdan transfer edilen ve isim yapmış şeflerle değil, “el verme” yöntemi ile babadan oğula geçen hiyerarşik bir sistemin kullanılmasıdır. Usta aşçı Talip Ügümü’nün oğullarından biri olan Feridun Ügümü, Türk mutfağı ve Osmanlı saray mutfağının en iyi şeflerinden biri olarak nitelendirilmektedir.
Esnaf lokantası görünümünden çok, şık bir dekora sahip ve iyi giyimli servis personelinin bulunduğu lüks bir restorana benzemektedir. Ayrıca içki servisi de yapıldığı için esnaf lokantası geleneğini değiştirerek farklı bir boyut kazandırmaktadır. Kuruluşundan beri aynı yemekler aynı yöntemlerle pişirilmektedir. Geleneksel Türk mutfağı ve Osmanlı saray mutfağı tencere yemekleri pişirilmekte ve klasik tabaklarda servis edilmektedir.
Referanslar
Karaosmanoğlu, D. (2009). Eating The Past, Multiple Spaces, Multiple Times-Performing ‘Ottomanness’ in İstanbul. Internatıonal Journal of Cultural Studies, 12(4): 339-358; Levina E. (2009). İstanbul Day by Day. Büyük Britanya: Wiley Publication; Ünsal, A. (2010). Geçmişten Günümüze İstanbul’un Lokantaları. İçinde; Şehir ve Kültür (ss. 388-423). İstanbul: Ebru Matbaacılık; http://www.hunkarlokantasi.com, (Erişim tarihi: 09. 07. 2019).