Hotel d’Anatolie

Konaklama Tesisi Otel

(Bursa, 1882-1928?)

XIX. yüzyılın ortalarında Bursa’ya yerleşen Fransız kolonisi üyelerinden Madam Marie Brotte, eşi Auguste Brotte’un hayatını kaybetmesinden sonra iki çocuğuna bakmak için 1882 yılında evini otele çevirerek konaklama sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Geniş bir bahçe içinde 2,5 katlı bir konak şeklinde inşa edilen otelde kaç oda olduğu tespit edilemedi. Açıldıktan kısa bir süre sonra Bursa’da bulunan diğer oteller arasında hizmette ve konforda fark yaratan Hotel d’Anatolie, tercih edilme hususunda birinci sırayı aldı. Sadece konaklama değil, aynı zamanda restoran hizmeti de veren Hotel d’Anatolie, özel yemekleri ve şarapları ile ünlendi. 1902 senesi Paris baskısı Collection Des Guides Joanne isimli gezi rehberinde; rehberi hazırlayan kişinin İstanbul’da karşılaştığı Fransızlar’ın Hotel d’Anatolie’yi tavsiye ettiklerinden söz edilmektedir. Rehberde; İstanbul’dan telgraf ya da telefonla rezervasyon yaptırmanın mümkün olduğu ifade edilen Hotel d’Anatolie’nin, son derece geniş bahçesi olan, temiz ve ferah bir otel olarak tanıtıldığı ve o tarihte günlük tarifesinin 15 frank olduğu belirtilmekteydi. 1906 yılında Hotel d’Anatolie’de konaklayan Régis Delbeuf, seyahatnamesinde; otelin açıldığı ilk günden beri tutulan bir ziyaretçi defteri olduğundan bahsetmekte ve bu defterden alıntılar yapmaktadır. Defterde Rusya’nın Osmanlı Büyükelçisi General Ignatyef, Fransa imparatoru III. Napoleon’un eşi İmparatoriçe Eugénie ve Pierre Loti gibi ünlü isimlerin yazıları bulunmaktadır.

Hotel d’Anatolie, Cumhuriyet döneminde de hizmet vermeye devam etti. 12. 03. 1928 tarihli The Niagara Falls Gazette ve 18. 03. 1928 tarihli Corning New York Evening Leader gazetelerinde yayınlanan haberlerde Madam Brotte’un iki oğlunun Dünya Savaşı esnasında öldüğü, kendisinin de çok yaşlı ve hasta olduğu, ayrıca memleketi Fransa’da ölmek istemesi sebebiyle otelini satarak ülkesine geri döneceğinden bahsedilmektedir. Madam Brotte, tarihi tam olarak tespit edilemese de otelini Uluca Kardeşler'e devretti. Uluca kardeşlerin idaresinde Anadolu Otel olarak işletilen yapı, daha sonra Turing Hotel adını aldı ve Altıparmak Caddesi boyunca apartmanlaşmanın başladığı 1970’lerde yıkıldı.

Referanslar

Delbeuf, R. (1906). De Constantinople à Brousse et à Nicée. İstanbul: (y.y.); Hawley, W. A. (1918). Asia Minor. Londra: John Lane the Bodley Head; Marcosson, I. F. (1923). Kemal Pasha, The Saturday Evening Post; Rousset, L., Franco, E. ve Millet, G. (1902). De Paris à Constantinople, Collection des Guides Joanne. Paris: Hachette; Yaşayanlar, İ. (2015). Bir Anadolu Şehrinde Frenk Kolonizasyonu: Bursa’da Fransız Varlığı (1834-1926), Journal of Turkish Studies, 43: 171-200.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yaşayanlar, İ. (2013). Osmanlı Dönemi Bursa Otelleri. Bursa: Nilüfer Belediyesi Yayınları.